ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Σε αναζήτηση χρηματοδότησης η Τουρκία-Φόβοι για νέα νομισματική κρίση

08:53 - 15 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Reuters: Σε αναζήτηση χρηματοδότησης η Τουρκία-Φόβοι για νέα νομισματική κρίση
Διεθνή χρηματοδότηση αναζητά επειγόντως η τουρκική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ετοιμάσει τις άμυνές της για μία ενδεχόμενη δεύτερη νομισματική κρίση μέσα σε δυο χρόνια.

Αυτό επεσήμαναν τρεις ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες διμερείς συζητήσεις με εταίρους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη δημιουργία γραμμών swap νομισμάτων, και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων του AKP, Cevet Yilmaz, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ψάχνει για συμφωνίες swap.

«Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις με διάφορες κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες swap», δήλωσε. «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες χώρες», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, που περιορίζει την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την εξάντληση των ξένων αποθεματικών της και τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία αισθάνεται αισιόδοξη μετά τις συνομιλίες. Είναι όμως ασαφές το πόσο μπορεί να πλησιάζει σε εξασφάλιση συμφωνιών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πιέζει με πρωτοφανή τρόπο τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που έθεσε το Reuters.

Το πρακτορείο σημειώνει πως αν η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεκάδων δισ. δολαρίων, οι αναλυτές εκτιμούν πως κινδυνεύει να βιώσει ένα νομισματικό πτωτικό σπιράλ όπως αυτό του 2018, όταν η λίρα απώλεσε ακόμα και το ήμισυ της αξίας της.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 15 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.