ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Οικονομολόγοι προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

09:59 - 15 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Reuters: Οικονομολόγοι προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε πρώτη τις παρεμβάσεις για τη διάσωση της οικονομίας της ευρωζώνης, με κορυφαία της πρωτοβουλία τη δημιουργία του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, που δεν εξαιρεί καμία χώρα.

Επίσης, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πιέζει την ηγεσία της ΕΕ να λάβει τολμηρές αποφάσεις.

Το Reuters υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ από την πλευρά της, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, έχουν δεσμευθεί ότι θα κάνουν ό,τι χρειασθεί για να βοηθήσουν την οικονομία να σταθεί στα πόδια της. Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ έρχονται στη σκιά της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που έχει εγείρει ενστάσεις στη συνταγματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δεν αφορά το έκακτο πρόγραμμα που έχει ενεργοποιήσει τη ΕΚΤ λόγω του Covid-19, αλλά γενικώς έχει δημιουργήσει ένα περίεργο κλίμα. Από την ΕΚΤ δηλώνουν πως δεν επηρεάζονται, ωστόσο, αυτό θα φανεί καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Προβλέψεις

Οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters υποβάθμισαν για τρίτη φορά τις προβλέψεις τους για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ και παρά τα μέτρα στήριξης που ήδη έχει ενεργοποιήσει η ΕΚΤ. Για το 2020 αναμένουν ύφεση 7,5%, βαθύτερη από το 5,4% που ανέμεναν στην προηγούμενη έρευνα προ τριών εβδομάδων. Το χειρότερο χτύπημα αναμένεται αυτό το τρίμηνο. Μετά τη συρρίκνωση 3,8% του ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου -τη μεγαλύτερη από το 1995- η ύφεση στο τρίμηνο Απριλίου Ιουνίου αναμένεται τριπλάσια, στο 11,3%.

Η οικονομία αναμένεται να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος στο δεύτερο ήμισυ του έτους, με ανάκαμψη 7,2% στο τρίτο τρίμηνο και 2,8% στο τέταρτο. Στο χειρότερο όμως σενάριο, θα παραμείνει σε ύφεση και στο τρίτο τρίμηνο.

Με την οικονομική δραστηριότητα σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της πανδημίας, η ΕΚΤ φαίνεται να μην έχει άλλη επιλογή από το να παρέμβει για τη διάσωση της Ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι θα αυξήσει το συμπληρωματικό πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ κατά 375 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου, με το σύνολο των αγορών ενεργητικού στο πλαίσιο του εκτάκτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας να ανεβαίνει στο 1,13 τρισ. ευρώ.

Αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τις μηνιαίες αγορές 20 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης προτού ο κορονοϊός χτυπήσει την Ευρώπη.

Η έρευνα προβλέπει ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ -που ανέρχεται περίπου στα 5 τρισ. ευρώ- θα «φουσκώσει» στα 6,5 τρισ. ευρώ στα τέλη του έτους. 

«Η νομισματική πολιτική θα φθάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο προτού έλθει η ύφεση στο τέλος της», τονίζουν.

Περισσότεροι από τα δύο-τρίτα των οικονομολόγων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της FED και θα αρχίσει να αγοράζει και εταιρικά ομόλογα που έχουν χάσει την αξιολόγηση investment grade στη διάρκεια της κρίσης, τους επονομαζόμενους «έκπτωτους αγγέλους».

Όμως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εγείρει νέες ενστάσεις, την ώρα που η ΕΚΤ έχει ήδη ανοικτό το «μέτωπο» με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που έδωσε στην κεντρική τράπεζα διορία τριών μηνών να αποδείξει την αναγκαιότητα του QE. Περισσότεροι από το 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι η απόφαση των Γερμανών δικαστών δεν θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον τρόπο που η ΕΚΤ ορίζει τη νομισματική της πολιτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.