ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σασόλι: Χρειαζόμαστε καινούρια και πραγματικά κεφάλαια για το Σχέδιο Ανάκαμψης

17:33 - 15 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Σασόλι: Χρειαζόμαστε καινούρια και πραγματικά κεφάλαια για το Σχέδιο Ανάκαμψης
«Έχουμε ανάγκη από νέους ίδιους πόρους αν θέλουμε να εγγυηθούμε το Σχέδιο Ανάκαμψης», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Νταβίντ Σασόλι.

Η θέση του ΕΚ είναι καθαρή, είπε, «θέλουμε ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) φιλόδοξο που θα είναι η βάση μας για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Αλλά προσοχή: αυτό που έχουμε ανάγκη είναι καινούργια κεφάλαια και όχι απλώς να αναδιοργανώσουμε τις γραμμές του προϋπολογισμού. Χρειαζόμαστε καινούργια και πραγματικά κεφάλαια».

Το ΕΚ, διευκρίνισε, έχει μιλήσει καθαρά και σωστά για τις πηγές εξεύρεσης νέων ιδίων πόρων όπως η νέα τεχνολογία, τα πλαστικά, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αρνήθηκε πάντως να προσδιορίσει το ποσοστό ή το ποσόν που θα αποτελέσει το αποδεκτό κατώφλι για το ΕΚ.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Επιτροπής και της ΕΚΤ που επέτρεψαν στις χώρες να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες και να δαπανήσουν σημαντικά ποσά και πρόσθεσε ότι τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση. Στην κριτική για αργοπορία παρουσίασης του Σχεδίου Ανάκαμψης απάντησε ότι δεν είναι πρόβλημα αν καθυστερήσει μία ή δύο εβδομάδες. «Εδώ μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, καθορίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον, γιατί το Σχέδιο Ανάκαμψης θα είναι στενά συνδεδεμένο με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χρειάζεται σοβαρή σκέψη γιατί δεν θα αφορά μόνον την αρχή της επανεκκίνησης αλλά και τα χρόνια που έρχονται. Δεν είναι μόνον πώς θα ξανανοίξουμε τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τις θέσεις εργασίας αλλά και το τι θα είναι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό και είναι σημαντικές οι διαβουλεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων καθώς και μεταξύ των θεσμών».

Ως προς το ρόλο του ΕΚ στη διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και τον τρόπο συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις απάντησε ότι «ο τελευταίος λόγος ανήκει στο ΕΚ» και ότι «θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που είναι προς το συμφέρον της Κομισιόν και του Συμβουλίου».

Διευκρίνισε δε ότι «έχουμε τα προνόμιά μας τα οποία θα ασκήσουμε, έχουμε την ομάδα επαφής με το ΠΔΠ και τη διάσκεψη των προέδρων των θεσμών». Αν και δέχθηκε ότι «θα υπάρξουν δυσκολίες» γιατί θέλουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα και νέους πόρους, ανέφερε ότι είχε τη θετική απάντηση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο αίτημά του να παρουσιάσει το σχέδιό της στην ολομέλεια, στην οποία οι πολιτικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κοινή πρόθεση να ανοίξουν τα σύνορα χωρίς διακρίσεις για τους τουρίστες, απάντησε ότι «θα θέλαμε μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλλουμε γιατί πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα» και ότι κάθε κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργήσει για λογαριασμό της.

Τόνισε πάντως ότι προφανώς σε κάποια σύνορα υπάρχουν δυσκολίες, όπως υπάρχουν και για τις μετακινήσεις εντός των κρατών. «Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας αλλά βλέπουμε δυσκολίες και εντός της Ιταλίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν είπε ότι δεν έκλεισε ποτέ. Η ελευθερία διακίνησης για τα υγειονομικά προϊόντα και τα εμπορεύματα μάλιστα ενθαρρύνθηκε, αλλά τα εθνικά μέτρα περιλαμβανομένων και αυτών εντός των κρατών δεν επιτρέπουν την πλήρη απελευθέρωσή της, τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.