ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση «Warp Speed» για την ανακάλυψη εμβολίου ανακοίνωσε ο Τραμπ

20:59 - 15 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Επιχείρηση «Warp Speed» για την ανακάλυψη εμβολίου ανακοίνωσε ο Τραμπ
Εκστρατεία για την ανακάλυψη εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας επικεφαλής ένα πρώην ανώτερο στέλεχος του κλάδου της φαρμοκοβιομηχανίας και έναν εν ενεργεία στρατηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την κριτική ότι η κυβέρνησή του έχει περιπέσει σε χάος και δεν μπορεί να δώσει νικηφόρα τη μάχη με την πανδημία.

Ο Τραμπ όρισε επικεφαλής της επιχείρησης, υπό το όνομα «Operation Warp Speed», τον στρατηγό Gustave Perna, επικεφαλής της διοίκησης Υλικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, ενώ συνέκρινε το εγχείρημα με το Manhattan Project, που είχε ως στόχο την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας πριν από 8 δεκαετίες.

«Αυτό σημαίνει μεγάλη και ταχεία προσπάθεια», τόνισε ο Τραμπ, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, από τον κήπο του Λευκού Οίκου.

Ο Moncef Slaoui, πρώην ανώτατο στέλεχος της GlaxoSmithKline, θα είναι ο επιστημονικός επικεφαλής του εγχειρήματος, με τον Τραμπ να τον αποκαλεί «έναν από τους πλέον σεβαστούς ανθρώπους στον χώρο της παραγωγής, αλλά και της σύνθεσης εμβολίων». «Θα ήμουν εξαιρετικά χαρούμενος εάν μπορούσαμε να το έχουμε πριν το τέλος του έτους», πρόσθεσε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους και πολύ μεγάλο κόστος, αλλά θα σώσει τη χώρα από πολύ χαμένο χρόνο στο μέλλον.

«Με εμβόλιο ή χωρίς, είμαστε εδώ και ξεκινούμε τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφού ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιοϊατρικής Ανεπτυγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης, Rick Bright, τον οποίο ο Τραμπ απομάκρυνε από τη θέση του με δυσμενή μετάθεση, κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο παραγωγής και διανομής εμβολίου για τον κορονοϊό.

Η «Επιχειρήση Warp Speed» έχει ως στόχο να επιταχύνει μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες παίρνει χρόνια σε μόλις μερικούς μήνες.

Ο Slaoui, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με βάση πρώιμα δεδομένα, είναι αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να υπάρχει έτοιμο εμβόλιο μέχρι τα τέλη του 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.