ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Powell: Συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι και 30% το δεύτερο τρίμηνο

08:37 - 18 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Powell: Συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι και 30% το δεύτερο τρίμηνο
Για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας μέχρι και 30% το δεύτερο τρίμηνο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα αποφευχθεί μακροπρόθεσμα μια πτώση όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης.

Παράλληλα, τόνισε πως η φύση της τρέχουσας κρίσης σε συνδυασμό με τον δυναμισμό των ΗΠΑ και τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σημαντική ανάκαμψη.

«Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο Powell κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν τρόπο.

Ο Jerome Powell εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φθάσει ακόμα και «το 20% και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προειδοποίησε. Παρ’ όλ’ αυτά, προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Αυτή η οικονομία θα ανακάμψει αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό», είπε ο Powell. «Μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα, μπορεί να εκταθεί μέχρι το τέλος του έτους, πραγματικά δεν γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς εάν η οικονομία μπορεί να επουλωθεί χωρίς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ο Powell σημείωσε πως η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επανεκκινήσει προτού διατεθεί μια θεραπεία, χωρίς να υπάρχει πλήρης ανάκαμψη.

«Υποθέτοντας πως δεν υπάρχει δεύτερο κύμα του κορονοϊού, νομίζω πως θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει σταθερά κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου αυτού του έτους», εκτίμησε. «Για να ανακάμψει πλήρως η οικονομία, ο κόσμος θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος και αυτό μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για την άφιξη ενός εμβολίου.»

Τελευταία τροποποίηση στις 08:43 - 18 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.