ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα αναμένει ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας

10:03 - 18 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Η Ελλάδα αναμένει ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας
Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος της συνεδρίασης του Ecofin είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός, ώστε μέχρι τις 27 Μαΐου να είναι έτοιμο το σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σχέδιο που συμπληρώνουν διάφορα προγράμματα όπως το SURE, τα δάνεια της ΕΤΕπ, του ESM κ.ά.

Η πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης είναι η σημαντικότερη κίνηση της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε το ύψος των κεφαλαίων, πότε θα ενεργοποιηθεί, με ποια κριτήρια θα κατανεμηθεί κλπ. 

Υπενθυμίζεται ότι τo Eurogroup της 15ης Μαΐου έθεσε σε λειτουργία τη γραμμή στήριξης των κρατών-μελών της ευρωζώνης μέσω δανείων από τον ESM, που είναι άμεσα διαθέσιμα. Προχώρησε ακόμα σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, ενώ έγινε συζήτηση και για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε πως αυτά τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, αλλά πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να υπάρξει σύντομα και το σχέδιο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Κομισιόν, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Μαΐου.

Ο Σεντένο τόνισε στις δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη πως «έγινε καλή πρόοδος» και έκανε αναφορά στο τρίπτυχο ESM, SURE και ΕΤΕπ. Ανάφερε τα εξής:

- Η γραμμή στήριξης μέσω δανείων από τον ESM είναι ήδη σε λειτουργία

- Για το πρόγραμμα SURE που έχει στόχο να στηρίξει τους εργαζόμενους υπάρχει πολιτική συμφωνία και ακολουθεί η διαδικασία των εγκρίσεων σε εθνικά κοινοβούλια

- Για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ είναι ακόμα "ανώριμο" και έγινε απλώς ενημέρωση «για το που βρισκόμαστε».

«Το Eurogroup της 15ης Μαΐου επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης», σημείωσε από την πλευρά του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών του ΕSM, αλλά και την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 18 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.