ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ρέγκλινγκ απαντά για τα «χωρίς μνημόνιο» δάνεια του ESM

18:13 - 20 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Ο Ρέγκλινγκ απαντά για τα «χωρίς μνημόνιο» δάνεια του ESM
Για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, μίλησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας με επενδυτές, ο Ρέγκλινγκ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της γαλλογερμανικής πρότασης, ενώ εξήγησε το πώς καθορίστηκε το 2% του ΑΕΠ ως μέγεθος βοήθειας σε κάθε χώρα, καθώς και για τις φοβίες που υπάρχουν σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων-χορηγήσεων.

Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «ο ESM υποστηρίζει σθεναρά τη γαλλο-γερμανική πρόταση. Ο ESM υποστήριξε με συνέπεια την ιδέα ότι απαιτούνται ορισμένες επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να οργανωθεί αυτό είναι εντός του προϋπολογισμού της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το εάν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί ανησυχία σχετικά με την αποπληρωμή, ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης σημείωσε:

«Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εξετάζει μόνο τους κινδύνους αποπληρωμής. Υπό όρους, αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό, όταν χορηγήσαμε δάνεια στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας και δεν υπάρχει ανάγκη και καμία δικαιολογία να επαναλάβουμε αυτήν την προσέγγιση τώρα σε αυτό το είδος κρίσης».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «αναλύουμε την ικανότητα αποπληρωμής για τους επόμενους 12 μήνες και εάν υπάρχει κίνδυνος να μην πραγματοποιηθούν οι οφειλόμενες πληρωμές. Παρεμπιπτόντως, έτσι λειτουργούσαμε με την πάροδο των ετών και όταν δώσαμε διαφορετικούς τύπους δανείων πριν από έξι έως δέκα χρόνια».

Σε ερώτηση για το πώς καθορίστηκε το ποσοστό 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε:

«Έπρεπε να βρούμε μια ισορροπία. Αφενός, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις, γνωρίζαμε ότι τα κράτη μέλη είχαν ήδη ενεργοποιήσει τον Μάρτιο ήδη μια απόκριση του 2% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους κατά μέσο όρο και έτσι αποφασίστηκε ότι ήταν μια καλή τάξη μεγέθους. Εάν ο ESM παρέμβει για να χρηματοδοτήσει αυτό το 2%, θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:25 - 20 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.