ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Καταστροφικό το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων αργότερα το 2020

22:48 - 20 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Fed: Καταστροφικό το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων αργότερα το 2020
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτίμησαν τον Απρίλιο ότι «ο κορονοϊός θα επιβαρύνει σφοδρά την οικονομία βραχυπρόθεσμα και θέτει σημαντικά καθοδικά ρίσκα στο οικονομικό outlook», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Fed τον περασμένο μήνα.

«Τα μέλη της Επιτροπής (FOMC) συμφώνησαν ότι η Fed δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία αυτή τη δύσκολη εποχή» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης, κατά την οποία η Fed άφησε τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.

Oι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σχολίασαν ότι εκτός από τον μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δημιουργούσαν τρομακτική αβεβαιότητα και σημαντικά ρίσκα στην οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα» σημειώνεται.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων αργότερα το 2020. Μάλιστα, στο σενάριο ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του κορονοϊού, με έναν ακόμα γύρο αυστηρών περιορισμών στις κοινωνικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ΑΕΠ θα κατέγραφε περαιτέρω συρρίκνωση, η ανεργία θα σημείωνα νέο άλμα και θα ασκούνταν νέες καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, υποστήριζαν, σύμφωνα το CNBC.

Ένα δεύτερο κύμα μπορεί επίσης να αποθάρρυνε τις εταιρείες να πραγματοποιήσουν κεφαλαιακές επενδύσεις και να προσλάβουν ξανά εργαζομένους, επισήμαναν οι αξιωματούχοι της τράπεζας για τους οποίους κρίσιμη εστία ανησυχίας ήταν και ο τραπεζικός τομέας, καθώς και το ενδεχόμενο χρεοκοπιών εταιρειών εκτός του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.