ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PMI: Ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο

11:35 - 21 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
PMI: Ανέκαμψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο
Βελτιωμένη εμφανίζεται για το Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα ξεκίνησαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση, στις 27 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανοδικά κινείται και η μεταποίηση, με τον ΡΜΙ του τομέα στις 39,5 μονάδες, από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανήλθε στις 28,7 μονάδες από 12,0 έναν μήνα πριν.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε στο 31,4 από 17,4, τον προηγούμενο μήνα, ενώ για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 30,5 από 11,1 τον Απρίλιο. 

«Το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένεται να υποχωρήσει με πρωτοφανή ρυθμό, περίπου 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η άνοδος του ΡΜΙ ενισχύει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζεται, καθώς τα lockdown καταργούνται περαιτέρω», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.