ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Με... μελέτες και στρατηγικές θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων!

13:41 - 21 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Με... μελέτες και στρατηγικές θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων!
Με σημερινή της απάντηση, σε ερώτηση της Βελγίδας ευρωβουλευτή της Ομάδας Renew Europe, Frédérique Ries, η Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη (φωτό), παρόλο που παραδέχεται ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και πλήττουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ομολογεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Όπως αναφέρει, η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, πέραν της ισχύουσας νομικής υποχρέωσης για τη φαρμακευτική βιομηχανία να διασφαλίζει την προμήθεια φάρμακα που διατίθενται στο εμπόριο.

Ως πρώτο βήμα, λέει, θα ξεκινήσει μια μελέτη για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις βασικές αιτίες των ελλείψεων, για την αξιολόγηση των τρεχουσών νομικών υποχρεώσεων που διασφαλίζουν τη συνεχή παροχή και για τον εντοπισμό και συγκριτική αξιολόγηση πιθανών μελλοντικών ενεργειών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κινδύνους ελλείψεων!

Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η Κομισιόν προετοιμάζει (sic) μια νέα φαρμακευτική στρατηγική που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Τέλος, η Κύπρια Επίτροπος, αναφέρει ότι η Κομισιόν εξετάζει, επίσης, τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της εξάρτησης της ΕΕ από την φαρμακευτική βιομηχανία καθώς και τα αρχικά υλικά και τα ενεργά φαρμακευτικά συστατικά που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ.

Για να μην υπάρχει δε καμία αμφιβολία ότι η Κομισιόν επαγρυπνεί, η Κύπρια Επίτροπος διαβεβαιώνει πως η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τον κίνδυνο ελλείψεων που συνδέονται με τον κορονοϊό!

Στην ερώτηση της, ωστόσο, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Frédérique Ries, είχε ρωτήσει συγκεκριμένα την Κομισιόν:

- Ποιες πιθανές λύσεις έχει κατά νου, για τον τερματισμό αυτών των ελλείψεων στα αποθέματα φαρμάκων που ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών;

- Αν θα είναι σε θέση, να επιλύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, όπως οι υψηλές τιμές, οι δυσκίνητες νόμιμες διαδικασίες σε ορισμένα κράτη μέλη και το γεγονός ότι η παρασκευή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών, αφήνεται σε χώρες εκτός ΕΕ;

Από την απάντηση της Επιτρόπου προκύπτει ότι οι πιθανές λύσεις περιορίζονται στην σύνταξη μιας μελέτης και στην χάραξη μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής, που θα γίνει γνωστή στο τέλος του 2020!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.