ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο προτάσεις αναζητά η Κομισιόν

14:25 - 24 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο προτάσεις αναζητά η Κομισιόν
Τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη γαλλο-γερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης στην μετά-Covid εποχή και στην αντιπρόταση που κατέθεσαν οι ηγέτες Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Μαΐου, καλείται να παρουσιάσει την δική της εκδοχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι από τις Βρυξέλλες, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), αναζητά μια λύση που θα εμπεριέχει τη διάθεση κεφαλαίων με τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητά τον συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο προτάσεις που έχουν προηγηθεί, αυτή της πρότασης του Ταμείου Ανάκαμψης του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου με επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτή της «αντιπρότασης» των τεσσάρων χωρών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), οι οποίες, με επικεφαλής τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητούν να υπάρξουν μόνον επιστρεπτέα δάνεια.

Στο «τραπέζι» της Κομισιόν και η «έκπτωση» των συνεισφορών του «Κουαρτέτου Λιτότητας» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) προκειμένου η πρότασή της να πάριε το «πράσινο φως», κάτι που, ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιβεβαιώσει.

Την Τετάρτη, εκτός από την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό, αναμένεται και το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό μεταξύ 2021 έως 2027, ο οποίος έχει προσαρμοστεί λόγο της πανδημίας.

Οι δύο προτάσεις

Τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ το οποίο, θα μπορεί να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και περιοχές της Ευρώπης που επλήγησαν σκληρότερα από την κρίση του κορονοϊού, προτείνουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ.

Το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διαθέτει 500 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις, όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στις χώρες που επλήγησαν χειρότερα από τον κορονοϊό. Ο δύο ηγέτες πρότειναν επίσης η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει το Ταμείο μέσω δανεισμού στο όνομα της Ε.Ε.

Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία αντιτίθενται στη γαλλογερμανική πρόταση με έκδοση χρέους και καταθέτουν τη δική τους αντιπρόταση.

Οι ηγέτες Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, την άμεση επιδότηση χωρών-μελών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και την ενίσχυση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, αντιπροτείνουν τα εξής:

  • Ειδικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση του Covid-19 και όχι αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού
  • Σύσταση ενός ταμείου εκτάκτου ανάγκης που θα χορηγεί δάνεια
  • Τα δάνεια θα δίνονται έπειτα από αξιολόγηση αναγκών και για τη στήριξη κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και προς τη στήριξη έρευνας, καινοτομίας, υγείας και κλιματικών στόχων.
  • Τα δάνεια θα συνοδεύονται από ισχυρές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό πλαίσιο.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.