ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Αναβλήθηκε η έγκριση της χρήσης Avigan για τον Covid-19

08:37 - 26 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Την αναβολή της έγκρισης της χρήσης του φαρμάκου Avigan -γνωστού επίσης με την ονομασία φαβιπιραβίρη- αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Το εν λόγω φάρμακο, το οποίο παράγει ο όμιλος Fujifilm Holdings Corp., για την αντιμετώπιση της COVID-19, προβλεπόταν ότι επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ήλπιζε πως το αντιιικό φάρμακο θα εξασφάλιζε έγκριση των ελεγκτικών φορέων και πιστοποίηση για χρήση εναντίον της COVID-19, αφού επαληθευόταν η αποτελεσματικότητα του και η ασφάλεια της χρήσης του.

Ωστόσο, οι μετοχές της Fujifilm κατέγραψαν θεαματική πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το Avigan είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Το Avigan προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες

Το ενδιαφέρον για το Avigan είχε αυξηθεί εκθετικά τον Μάρτιο, όταν κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως φαινόταν ότι βοηθά ασθενείς να θεραπευτούν από την COVID-19. Βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 16 κλινικές μελέτες με το σκεύασμα αυτό σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του Avigan. Προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες σε πειράματα που έγιναν σε ζώα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη ζητήσει από τη Fujifilm να τριπλασιάσει το εθνικό απόθεμα του φαρμάκου, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε το 2014 για περιπτώσεις βαριάς γρίπης, ενώ υποσχόταν πως θα προχωρήσει σε δωρεές ποσοτήτων του σκευάσματος αυτού σε άλλα κράτη, αν της το ζητούσαν.

Μέχρι σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαιτίας των παρενεργειών του, το Avigan δεν διατέθηκε ποτέ εμπορικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 26 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.