ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EKT: Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα εργαλεία μας αν χρειαστεί

09:19 - 27 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
EKT: Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα εργαλεία μας αν χρειαστεί
«Εάν κρίνουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης, τότε η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα εργαλεία της, έτσι ώστε να επιτύχει το στόχο της για σταθερότητα των τιμών», σημείωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή της στους «FT».

Αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ενεργητικού στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), οι αναπροσαρμογές αφορούν το μέγεθος, αλλά και τη σύνθεση και τη διάρκεια του προγράμματος. «Είμαστε σε ετοιμότητα να "αντιδράσουμε" στα νέα στοιχεία», ανέφερε η κ. Σνάμπελ.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία, οι αγορές διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφασίσει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας την αύξηση του συμπληρωματικού προγράμματος των 750 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν συζητήσει την ανάγκη να άρουν τον περιορισμό που συνδέει τις αγορές ομολόγων με το μέγεθος των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ.

Η γερμανικής καταγωγής Σνάμπελ αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το προηγούμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως η Bundesbank θα υποχρεωθεί να σταματήσει να συμμετάσχει στις αγορές ενεργητικού. «Είμαστε μια νομισματική ένωση και η Γερμανία και η Bundesbank αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της ένωσης. Θα πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση, στην οποία μια εθνική κεντρική τράπεζα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις αγορές ενεργητικού», σημείωσε η κ. Σνάμπελ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.