ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιαπωνία-Νότια Κορέα

08:16 - 01 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
«Βουτιά» για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιαπωνία-Νότια Κορέα
Σε κρίση βρίσκεται ο μεταποιητικός τομέας της Ασίας, όπως έδειξαν τα σχετικά στοιχεία για τον Μάιο. Το παγκόσμιο εμπόριο «βραχυκύκλωσε» λόγω της πανδημίας, με τις Ιαπωνία και Νότια Κορέα να υφίστανται τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μια σειρά στοιχείων για τη μεταποίηση που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν πως η όποια ανάκαμψη των επιχειρήσεων θα αργήσει, αν και η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια εμφάνισε απρόσμενη ανάπτυξη τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός δείκτης PMI μεταποίησης του Caixin/Markit διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, που είναι η υψηλότερη «μέτρηση» από τον Ιανουάριο, καθώς η χαλάρωση των lockdowns έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους και να διευθετήσουν τις εκκρεμείς παραγγελίες.

Ωστόσο, καθώς οι περιορισμοί παραμένουν για πολλούς από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, οι νέες εξαγωγικές της παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται, σύμφωνα με την έρευνα.

Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα στα ιαπωνικά εργοστάσια συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 τον Μάιο, ενώ στη Νότια Κορέα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών.

Συγκεκριμένα, ο PMI της Ιαπωνίας μειώθηκε στο 38,4 από 41,9 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης υποχώρησε στις 41,3 μονάδες από 41,6 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν σήμερα διεύρυνση της πτώσης των εξαγωγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ταϊβάν τον Μάιο. Στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, οι PMI τους παρέμειναν τον Μάιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων –που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση-, αν και τα στοιχεία ήταν βελτιωμένα σε σχέση με τον Απρίλιο.

Στην Ινδία, η δραστηριότητα στα εργοστάσια συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάιο, μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου, καθώς το lockdown περιόρισε δραστικά τη ζήτηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 01 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.