ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COVID-19: Ανησυχία για την περαιτέρω διεύρυνση του χώρου Σένγκεν!

10:12 - 01 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
COVID-19: Ανησυχία για την περαιτέρω διεύρυνση του χώρου Σένγκεν!
Την έντονη ανησυχία 13 ευρωβουλευτών της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (*), προκάλεσαν οι δηλώσεις της Επιτρόπου Ylva Johansson, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Μαΐου 2020, ότι επιθυμεί τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν.

Με επείγουσα, χθεσινή, γραπτή τους, ερώτηση οι 13 ευρωβουλευτές, χαρακτηρίζουν «τρελλή» την βιασύνη της Επιτρόπου, για περαιτέρω διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, σε μια εποχή που πολλά κράτη μέλη έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και την περιορισμένη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών μελών, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Στην ερώτησή τους υπενθυμίζουν ότι, ο χώρος Σένγκεν δημιουργήθηκε για την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας με την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων και επεκτάθηκε σημαντικά από το 1985, όταν υπογράφηκε η συμφωνία για την ίδρυση της περιοχής από πέντε κράτη μέλη.

Σήμερα, τονίζουν, στον χώρο Σένγκεν περιλαμβάνονται 28 κράτη μέλη και τέσσερα συνδεδεμένα κράτη ενώ, επιπλέον, οι πολίτες περίπου 50 χωρών εκτός Σένγκεν εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν με έντονη ανησυχία, οι ερωτώντες ευρωβουλευτές, η πανδημία του κοροναϊού, π προκάλεσε τον περιορισμό κυκλοφορίας πολιτών, μεταξύ των κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Στηλιτεύοντας την «επιθυμία» της Επιτρόπου, να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, με την ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, μεσούσης της πανδημίας του κοροναϊού, οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν, πράγματι, επιθυμεί τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν και, εάν ναι, για ποιο χρονικό διάστημα.

(*)Jean-Paul Garraud (ID), Gilbert Collard (ID), Aurelia Beigneux (ID), Hélène Laporte (ID), Jérôme Rivière (ID), Gilles Lebreton (ID), Nicolas Bay (ID), Annika Bruna (ID), Maxette Pirbakas (ID), Joëlle Mélin (ID), Catherine Griset (ID), Jean-Lin Lacapelle (ID), Mathilde Androuët (ID) Jean-Paul Garraud (ID), Gilbert Collard (ID), Aurelia Beigneux (ID), Hélène Laporte (ID), Jérôme Rivière (ID), Gilles Lebreton (ID), Nicolas Bay (ID), Annika Bruna (ID), Maxette Pirbakas (ID), Joëlle Mélin (ID), Catherine Griset (ID), Jean-Lin Lacapelle (ID), Mathilde Androuët (ID)

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.