ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Πόρτα» στον Κούλογλου για την… Novartis!

12:00 - 01 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: «Πόρτα» στον Κούλογλου για την… Novartis!
Στο «κενό» κατέληξε η προσπάθεια του ευρωβουλευτή του Σύριζα, Στέλιου Κούλογλου, να εμπλέξει την Κομισιόν στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από το ελληνικό κοινοβούλιο!

Μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού (12 Φεβρουαρίου 2020), με γραπτή του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, επέλεξε να καταγγείλει στην Κομισιόν, τις ανησυχητικές αδυναμίες, που κατά την άποψη του αποκαλύφθηκαν, στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, όσον αφορά τόσο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα όσο και το ελληνικό δικαστικό σύστημα εν γένει.

Ανερυθρίαστα δε κατήγγειλε ότι:

- Η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 περί προστασίας μαρτύρων, διότι δεν λαμβάνει μέτρα ώστε να αποτρέπονται αντίποινα σε βάρος μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που έχουν αναφέρει σοβαρές παρατυπίες εκ μέρους της Novartis στην Ελλάδα. Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος υφίστανται συνεχείς παρενοχλήσεις από τον Τύπο και έχουν γίνει προσπάθειες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Υπουργοί της κυβέρνησης, προερχόμενοι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν μάλιστα εκτοξεύσει ευθείες απειλές σε βάρος τους.

- Η Ελένη Τουλουπάκη, η εισαγγελέας που προΐσταται της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου, έχει επίσης υποστεί σημαντικές παρενοχλήσεις και πιέσεις για να παραιτηθεί. Αυτό είχε ως αποκορύφωμα πρόσφατες απόπειρες να κληθεί ως κατηγορούμενη ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την υπόθεση Novartis, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Με την προχθεσινή του γραπτή απάντηση, ο Επίτροπος Ρεντέρς, «τάπωσε» τον Έλληνα ευρωβουλευτή, σημειώνοντας ότι:

- Όταν ανακύπτουν καταγγελίες για διαφθορά, υπεύθυνες για τη διερεύνησή τους είναι οι αρμόδιες εθνικές αρχές ή οι ενωσιακές αρχές. Η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις έρευνες αυτές. Η οδηγία (ΕΕ) 2019/19371 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης πρέπει να έχει μεταφερθεί πλήρως και ορθά στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμόζεται επιτόπου. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να μεταφέρουν την οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021.

- Η Κομισιόν δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τις αναφερόμενες ανησυχίες όσον αφορά τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ελλάδα. Η ευθύνη για τον σεβασμό των αξιών που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες συνιστούν θεμέλιο της Ένωσης εναπόκειται πρωταρχικά σε κάθε κράτος μέλος, ενώ τον πρώτο λόγο έχουν πάντοτε οι εθνικοί μηχανισμοί έννομης προστασίας.

...και του έκλεισε την «πόρτα»!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 01 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.