ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον «αέρα» η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας

12:06 - 01 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Στον «αέρα» η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας
Κινδυνεύει η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, καθώς το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, στον απόηχο των τελευταίων αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η σόγια.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ακυρώσει απροσδιόριστο αριθμό παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει δοθεί εντολή στις εταιρείες να σταματήσουν τις εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα περιλαμβανόταν στη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας.

Κατά συνέπεια, οι απειλές για πάγωμα των αμερικανικών εισαγωγών εντείνει τη φημολογία για κατάρρευση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα η Κίνα -με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών- απειλούσε με αντίμετρα για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.

«Θα απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε κυρώσεις από τις ΗΠΑ με ισχυρά αντίμετρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι o Trump με μήνυμά του προς τους Αμερικανούς, το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ότι ως συνέπεια της κινεζικής νομοθεσίας, ακυρώνει το προτιμησιακό καθεστώς που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, τόσο όσον αφορά το καθεστώς έκδοσης υπόπτων όσο και των ελέγχων εξαγωγών, θα επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για τον άμεσο ή έμμεσο ρόλο τους στον περιορισμό της αυτονομίας της περιφέρειας και θα απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ αλλοδαπών από την Κίνα, κυρίως φοιτητών, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της για την ασφάλεια και την ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 01 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.