ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο μέτωπο Τραμπ- Ευρωπαίων στη... σκιά των G7

10:31 - 02 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Νέο μέτωπο Τραμπ- Ευρωπαίων στη... σκιά των G7
Νέες τριβές ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Ντόναλντ Τραμπ προμηνύονται μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναβάλει για το φθινόπωρο τη σύνοδο κορυφής του G7, προσκαλώντας μάλιστα και άλλες ανερχόμενες βιομηχανικές δυνάμεις.

Σε σχόλιό της, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θέλει μία διαφορετική σύνοδο κορυφής για δύο λόγους: «Κατά πρώτον, θέλει να διοργανώσει το φθινόπωρο μία αντι-κινεζική σύνοδο από κοινού με τις παλαιές χώρες του G7, αλλά και με τέσσερις νέες συμμετοχές, μεταξύ αυτών τη Ρωσία και την Ινδία. Κατά δεύτερον, η σύνοδος υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ δύο μήνες πριν τις εκλογές. Ο Τραμπ θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι είναι πλανητάρχης. Φυσικά δεν έχει συνεννοηθεί με κανέναν γι' αυτά τα σχέδια, τα οποία αποπνέουν αφοπλιστική αφέλεια».

Επικρίσεις στους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με την DW, εκφράζει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Μήπως οργίστηκε για την άρνηση της καγκελαρίου να συμμετάσχει στη συνάντηση, που τελικά αποφάσισε να συγκαλέσει για τον Ιούνιο; Μήπως προτιμά να σμιλεύσει μία συμμαχία εναντίον της Κίνας; Μήπως θέλει να παρουσιάσει στους συμπατριώτες του, οι οποίοι κλονίζονται από συνεχείς κρίσεις, μερικές ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό αγώνα; Μπορεί όλα αυτά τα κίνητρα να συνυπαγορεύουν την ξαφνική απόφαση του Τραμπ να αλλάξει την ημερομηνία, αλλά και τη σύνθεση (της συνάντησης). Αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα για το πόσο εύκολα η πολιτική του προέδρου επηρεάζεται από παρορμήσεις, απεμπολώντας παραδοσιακούς δεσμούς. Το ότι προσκαλεί και αποκαλεί παραδοσιακό σύμμαχο τη Ρωσία του Πούτιν φανερώνει την άγνοιά του. Πιστεύει ειλικρινά ότι ο Πούτιν, ο οποίος δεν διστάζει να αναμειχθεί σε δημοκρατικές διαδικασίες δυτικών χωρών, θα συστρατευθεί στο πλευρό της Αμερικής εναντίον της Κίνας;» 

Κρίσιμος ο ρόλος των Ευρωπαίων

Τις ευθύνες των Ευρωπαίων στους δύσκολους συσχετισμούς δυνάμεων με ΗΠΑ και Κίνα επισημαίνει η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger: «Για την Ευρώπη αρχίζει τώρα μία περίοδος γεωπολιτικής εξισορρόπησης. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο θα διαρκέσει η νέα αναστάτωση στη διεθνή σκηνή. Ο διάλογος με την Κίνα πρέπει να γίνει πιο εντατικός, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να προκαλεί μία αίσθηση ανοχής απέναντι στην αυταρχική ηγεσία του Πεκίνου. Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από τον παλαιό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 02 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.