ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριακίδη: Κανένας κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες από τις ακτινοβολίες 5G!

15:24 - 02 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Κυριακίδη: Κανένας κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες από τις ακτινοβολίες 5G!
Με την απολυτότητα, που συνήθως την διακρίνει, η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδη, σε σημερινή της απάντηση προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Elena Lizzi, διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν, δεν προβλέπει την ανάγκη θέσπισης ειδικών μέτρων, για την προστασία των εγκύων, των βρεφών και των ευάλωτων ατόμων, από τις ακτινοβολίες 5G!

Στην ερώτησή της, ωστόσο, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι:

- Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) αντιπροσωπεύουν έναν από τους ταχύτερα αυξανόμενους ρύπους στο περιβάλλον. Όλοι οι πληθυσμοί εκτίθενται σε διάφορους βαθμούς EMF, που θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

- Πολλοί επιστημονικοί ερευνητές έχουν δείξει την ικανότητα των EMF να προκαλούν βιολογικές τροποποιήσεις σε ζωντανά κύτταρα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Παρ 'όλα αυτά, περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ήδη εκτεθεί στην Ιταλία σε αυτό που ονομάζεται «πειραματισμός 5G» με πυκνότητες και συχνότητες που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξερευνηθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

- Επιπλέον, ο πειραματισμός αυτός δεν προηγήθηκε επαρκούς ενημέρωσης και συγκατάθεσης σχετικά με περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους για την υγεία. Παράλληλα, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εφαρμόσουν το δίκτυο 5G και θα επιδιώξουν την κάλυψη 5G τουλάχιστον 80% του εθνικού πληθυσμού (99,4% έως τον Ιούνιο του 2023). Σύμφωνα με την AGCOM Italy, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η υποδομή δικτύου 5G θα λειτουργεί με πυκνότητα περίπου ένα εκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές ανά km2.

Παρά τις εύστοχες και εύλογες αυτές επισημάνσεις, ωστόσο, η Επίτροπος Κυριακίδη ισχυρίζεται στην απάντηση της ότι, η Κομισιόν επανεξετάζει την κατάσταση σε σχέση με τη σύσταση του Συμβουλίου, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή και, εάν χρειαστεί, με τον μηχανισμό επιστημονικών συμβουλών.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την υποστήριξη της αξιολόγησης των κινδύνων των αναδυόμενων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης μέσω του Health Cluster of Horizon Europe.

Ισχυρίζεται, ακόμη, ότι, τα επίπεδα έκθεσης στις ακτινοβολίες 5G που καθορίζονται από τη σύσταση του Συμβουλίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στην αρχή της προφύλαξης. Είναι για το κοινό 50 φορές χαμηλότερα από τα επίπεδα που αναγνωρίζονται ότι έχουν επιπτώσεις στην υγεία με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Αναμένεται (sic), λέει η Επίτροπος ότι η συνολική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία όταν η χρήση 5G συνδυάζεται με χρήση 4G θα είναι σχεδόν η ίδια με την έκθεση που προκαλείται από το 4G και πολύ κάτω από τα αυστηρά όρια που συνιστά η σύσταση.

Εν αναμονή, λοιπόν, της επιβεβαίωσης των... διαβεβαιώσεων της Επιτρόπου!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 02 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.