ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαγκάρντ «αναγκασμένη» να ενισχύσει το έκτακτο QE

07:55 - 04 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Η Λαγκάρντ «αναγκασμένη» να ενισχύσει το έκτακτο QE
Τα ρεπορτάζ όλων των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ συμφωνούν πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την Πέμπτη επέκταση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Αν και το πρόγραμμα "μπαζούκας" των 750 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα το ενισχύσει με επιπλέον 500 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει λιγότερα από το ένα τρίτο του πακέτου των 750 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμη για την επέκτασή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, κάτι λιγότερο από την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η οποία αναμένεται ευρέως, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην αγορά ανάλογο με εκείνο του Μαρτίου, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως δεν θα ενεργούσε για τις αγορές ομολόγων.

Με απλά λόγια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στις αγορές, τις οποίες δεν θέλει να απογοητεύσει. Βέβαια, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την αύξηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ έχε δώσει ανάσα στις αγορές, που όμως περιμένουν και την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.

Το πιθανότερο σενάριο είναι, λοιπόν, πως η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την ενίσχυση του έκτακτου QE σήμερα Πέμπτη (4/6), που θα συνεδριάσει το ΔΣ. Η Λαγκάρντ αναμένεται να κάνει και τις νεότερες εκτιμήσεις της για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης. Θυμίζουμε πως η πρόσφατη εκτίμησή της ήταν για ύφεση 12% στο βασικό σενάριο.

Το πρόγραμμα ομολόγων

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα η ΕΚΤ, συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η τράπεζα έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων, που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme).
 
Είναι ξεκάθαρο πως το έκτακτο πρόγραμμα που έβαλε και την Ελλάδα στο κάδρο, δίνει μεγάλη ώθηση στη χώρα μας και στο τραπεζικό της σύστημα.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.