ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Δεν γνωρίζει αν εφαρμόζεται το «Λογισμικό Αναγνώρισης Προσώπου»!

11:27 - 04 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Δεν γνωρίζει αν εφαρμόζεται το «Λογισμικό Αναγνώρισης Προσώπου»!
Η Κομισιόν δεν γνωρίζει αν μπήκε στην ΕΕ το -made in USA- «Λογισμικό Αναγνώρισης Προσώπου», δηλώνει αφελώς η Επίτροπος Γιόχανσον (photo), σε χθεσινή απάντηση της προς την Αυστριακή ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Bettina Vollath!

Η Αυστριακή ευρωβουλευτής ωστόσο, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, από τον Ιανουάριο του 2020, είχε επισημάνει ότι, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που αναπτύχθηκε από την Clearview στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων 3 δισεκατομμυρίων φωτογραφιών που έχει συλλέξει, όχι νόμιμα, από διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Φαίνεται, υπογράμμιζε η ευρωβουλευτής, ότι το λογισμικό έχει εν τω μεταξύ χρησιμοποιηθεί από ένα ευρύ φάσμα εκτελεστικών οργάνων και εταιρειών, μέσω μηχανών αναζήτησης, που μπορούν να βρούν όχι μόνο το όνομα ενός ατόμου που ζητείται, αλλά και τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εφαρμογές όπως αυτές αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών, είχε τονίσει η Αυστριακή ευρωβουλευτής και ερωτούσε την Κομισιόν, αν γνωρίζει ότι αυτή η εφαρμογή χρησιμοποιείται στην Ευρώπη.

Στην χθεσινή της απάντηση η Επίτροπος Johansson, αναγνωρίζει ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει την εφαρμογή του «λογισμικού αναγνώρισης προσώπου» στην Ευρώπη, αλλά καθησυχάζει, διαβεβαιώνοντας ότι, «σε περίπτωση που αυτή η εφαρμογή θα εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ που προστατεύουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ιδίως το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.»

Περιγράφοντας δε, αυτούς τους κανόνες, η Επίτροπος σημειώνει ότι:

- Συγκεκριμένα, το άρθρο 9 παράγραφος 1 του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΕΕ) 2016/6791  απαγορεύει την συγκέντρωση βιομετρικών δεδομένων, με μοναδικό σκοπό, την ταυτοποίηση ενός φυσικού προσώπου.

- Η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και δικαστηρίων προστασίας δεδομένων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 04 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.