ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 1,35 τρισ. ευρώ φτάνει το «μπαζούκας» η ΕΚΤ

14:07 - 04 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Στα 1,35 τρισ. ευρώ φτάνει το «μπαζούκας» η ΕΚΤ
Την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ (συν 750 δισ. που ήταν αρχικά) στα 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά αποφάσισε το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση.

«Οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού», αναφέρει η ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021.

«Σε κάθε περίπτωση» σημειώνει ότι το Δ.Σ. «θα πραγματοποιούνται αγορές ενεργητικού μέχρι η ΕΚΤ να κρίνει ότι η κρίση κορονοϊού έχει ολοκληρωθεί».

Η τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι «θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν έως τα τέλη του 2022 τουλάχιστον».

Οι αγορές στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP) θα συνεχίσουν να γίνονται με ρυθμό 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συμπληρώνονται από τα επιπρόσθετα 120 δισ. ευρώ του προσωρινού προγράμματος (PEPP) μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς. Οι επανεπενδύσεις του κεφαλαίου από τίτλους που ωριμάζουν υπό το πρόγραμμα APP θα συνεχιστούν πλήρως για μακρά περίοδο ακόμα και αφότου έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, επισημαίνεται από την ΕΚΤ.

Σε σχετική ανακοίνωση, επαναλαμβάνεται ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει ως στόχο (κάτω αλλά κοντά στο 2%).

Παράλληλα, το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα από το στόχο του 2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 04 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.