ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FAZ: Τον…γόρδιο δεσμό της ΕΚΤ επιχειρούν να λύσουν Γερμανοί βουλευτές

12:44 - 07 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
FAZ: Τον…γόρδιο δεσμό της ΕΚΤ επιχειρούν να λύσουν Γερμανοί βουλευτές
Διακομματική ομάδα Γερμανών βουλευτών θέλουν να εργαστούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, που προέκυψε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ).

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η απόφαση έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, που αφ’ ενός είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης, από την άλλη πλευρά όμως δεν θέλει να διαβρώσει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, που με το πρωτοφανές οικονομικό της πρόγραμμα έχει συμβάλει στο να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει η FAZ, ο ευρωβουλευτής του CDU Sven Simon έχει προτείνει η Bundestag, η κάτω βουλή του Βερολίνου, να απαιτήσει διευκρινιστική δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντί της ΕΚΤ. Σε αντίθεση με τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να θέτει ερωτήματα στην ΕΚΤ, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ δίνει τακτικά κατάθεση στο Ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα.

Έτσι, ο κ. Simon έχει γράψει επιστολή προς την ΕΚΤ, ζητώντας της να δημοσιοποιήσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις της ως προς τις επιπτώσεις των ενεργειών πολιτικής της. Αν το πράξει, κατά την εκτίμηση του κ. Simon, θα καταστήσει σαφές πως πράγματι διενήργησε τον έλεγχο που απαιτεί η Καρλσρούη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του κ. Simon στηρίζεται από το CDU, το CSU, το SPD, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 07 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.