ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Holzmann: Υπαρκτό σενάριο η ΕΚΤ να αγοράζει μετοχές αντί ομολόγων

13:54 - 07 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Holzmann: Υπαρκτό σενάριο η ΕΚΤ να αγοράζει μετοχές αντί ομολόγων
«Ποτέ μη λες ποτέ» είναι η απάντηση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Robert Holzmann, στο ενδεχόμενο μια ημέρα η Τράπεζα να αγοράζει μετοχές αντί για κρατικά ή εταιρικά ομόλογα. Ο ίδιος διευκρινίζει ωστόσο πως δεν έχει συζητηθεί ακόμα η ιδέα αυτή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς από την εφημερίδα Die Presse αν η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει μετοχές, είπε «Ποτέ μη λες ποτέ. Εάν παραστεί ανάγκη, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η συζήτηση. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται αυτή η συζήτηση».

Πληθωρισμός

Ως προς τη μείωση του στόχου για τον πληθωρισμό, ο κ. Holzmann είπε ως μπορεί ακόμα να αλλάξει τη στάση του σε μια συζήτηση που η ΕΚΤ αναβάλλει λόγω της πανδημίας.

«Αν είναι δύσκολο να φτάσουμε από το 1,5% στο 1,9%, τότε σε μια περίοδο χαμηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό μπορεί κανείς να θέσει διαφορετικό στόχο, αν και προσωπικά δεν έχω ακόμα σχηματίσει τελική άποψη για το θέμα», είπε.

«Η θεμελιώδης συζήτηση για τη στρατηγική της ΕΚΤ έχει αναβληθεί λόγω της κρίσεως και θα πρέπει να την ξαναπιάσουμε από το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

«Πράσινα» ομόλογα

Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επικέντρωση της ΕΚΤ στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως «υπάρχουν σκέψεις να γίνουμε πιο ‘πράσινοι’. Θα πρέπει, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί διότι με αυτά τα εργαλεία η αγορά εξακολουθεί συχνά να είναι πού μικρή και χωρίς ρευστότητα», είπε, προφανώς αναφερόμενος στα «πράσινα» ομόλογα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:37 - 07 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.