ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Επιδιώκει κατάργηση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν!

12:43 - 09 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Επιδιώκει κατάργηση των ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν!
Ποικίλους προβληματισμούς προκαλεί Ψήφισμα, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (53 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 6 αποχές), με το οποίο, απαιτείται μια γρήγορη επιστροφή σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν, για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ!

Οι προβληματισμοί έγκεινται στο ότι, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ γλύτωσε από τις επιπτώσεις του COVID-19 στην δημόσια υγεία, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για την τρέχουσα κατάσταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα στον χώρο Σένγκεν και τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις!

Εμφανιζόμενοι δε βέβαιοι ότι η πανδημία έχει λήξει, τονίζουν ότι η ταχεία και συντονισμένη επιστροφή σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν είναι ύψιστης σημασίας, για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας, ένα από τα κύρια επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

Αν και απαιτούν, ωστόσο, από τα κράτη μέλη να μειώσουν τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, στον ίδιο βαθμό που χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού του COVID-19, οι ευρωβουλευτές προτείνουν ότι μια περιφερειακή προσέγγιση μπορεί να είναι πιο αναλογική από τους εθνικούς συνοριακούς ελέγχους.

Για να έχουν, προφανώς, καλυμμένα τα νώτα τους, έναντι του ενδεχόμενου «επιστροφής» του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στο Ψήφισμα τους ότι, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία θα μπορούσαν να αρθούν όταν η κατάσταση της δημόσιας υγείας στις γειτονικές περιοχές έχει βελτιωθεί συγκριτικά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ισπανού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Juan Fernando López Aguilar: «Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ, ο χώρος Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της ΕΕ, και δεν έχει ξαναδεί ποτέ το ξέσπασμα τόσο σοβαρής πανδημίας στην επικράτειά του. Εκφράζω τη λύπη μου για τυχόν μονομερή ή δυσανάλογα μέτρα από μεμονωμένα κράτη μέλη για την επιβολή περιορισμών στα σύνορα σε άλλα κράτη μέλη χωρίς επικοινωνία ή και περιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Όλες οι δράσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ενός πλήρως λειτουργικού χώρου Σένγκεν πρέπει να συντονίζονται σε επίπεδο ΕΕ και να σέβονται πλήρως την αρχή της μη διάκρισης».

Το Ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην Σύνοδο 17-19 Ιουνίου 2020.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.