ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Φαβορί γένους θηλυκού για να διαδεχθεί τον Σεντένο

08:29 - 10 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Eurogroup: Φαβορί γένους θηλυκού για να διαδεχθεί τον Σεντένο
Η Ισπανία είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο να καλύψει το κενό που αφήνει ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Ο Σεντένο παραιτείται από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και ως εκ τούτου ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο θα εγκαταλείψει και τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup. Αναζητείται έτσι ο αντικαταστάτης του σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, μία γυναίκα είναι η επικρατέστερη για τη θέση. Η Ισπανίδα, Νάντια Καλβίνο.

Σε μία περίοδο που οι γυναίκες δίνουν τον τόνο εντός της ΕΕ, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν, την Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ και την Άνγκελα Μέρκελ να έχει εδώ και χρόνια τα… ηνία, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μία σε ηγετικό ρόλο. Για να συμπληρωθεί ένα γυναικείο "κουαρτέτο".

Η Καλβίνο, το όνομα της οποίας είχε «παίξει» και για την ηγεσία του ΔΝΤ, θεωρείται λοιπόν φαβορί για επικεφαλής του Eurogroup.

Η διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου του Eurogroup προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου. Αν εκλεγεί η Καλβίνο, θα είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα θα αναλάβει τα ηνία του Eurogroup, ενώ θα είναι η τρίτη συνεχόμενη θητεία από πρόσωπο που ανήκει στην Κεντροαριστερά. Μόνο ο Γιούνκερ νωρίτερα ήταν από Δεξιά παράταξη.

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες σημειώνουν, πάντως, πως ο Σεντένο αποχωρεί έχοντας... διχάσει τους Ευρωπαίους. Κάποιοι τον επικρίνουν επειδή δεν έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις, ωστόσο, άλλοι αξιολογούν ως επιτυχημένη τη θητεία του, κυρίως για τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβε το όργανο στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Στην πρώτη γραμμή το Ταμείο Ανασυγκρότησης

Ο ή η διαδοχός του σίγουρα θα ζήσει δύσκολες συνεδριάσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαβούλευση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε την Τρίτη το ECOFIN, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα σύντομα.

Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία, καθώς και η Φινλανδία είναι οι χώρες που έχουν εκφράσει τις εντονότερες ενστάσεις σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν. Ζητούν περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιδοτήσεις, ενώ διαφωνούν και με τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων, όπως αυτός προτείνεται από την Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την κατανομή κεφαλαίων σε κάθε χώρα-μέλος βάσει «προκαθορισμένης κλείδας κατανομής», που λαμβάνει υπόψη πληθυσμό, κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ανεργία. Για το λόγο αυτό για παράδειγμα ευνοείται ιδιαίτερα η Ελλάδα. Ωστόσο, οι διαφωνούντες θεωρούν πως θα πρέπει η κατανομή να γίνει κυρίως από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι χώρες από την πανδημία.

Τέλος, κρίσιμο σημείο για συμφωνία αποτελούν οι όροι χρηματοδότησης, που η Επιτροπή δεν θέλει να θυμίζουν μνημόνια. Οι χώρες που διαφωνούν, επιμένουν, ωστόσο, να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στον τρόπο που θα διαχειριστεί τα κονδύλια η κάθε χώρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:46 - 09 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.