ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Δυσπιστία και απειλές για βέτο στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων

21:33 - 11 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Δυσπιστία και απειλές για βέτο στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το αδιέξοδο για το Brexit.

Η συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΕΕ Νταβίντ Σασσόλι, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με ένα tweet του εκπροσώπου του Μισέλ την Πέμπτη.

Οι πολιτικοί ηγέτες βρίσκονται υπό πίεση για να δώσουν ώθηση στις εμπορικές συνομιλίες μετά τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων που χτύπησε τοίχο την περασμένη εβδομάδα. Η Βρετανία αντιστέκεται στα αιτήματα της ΕΕ για την αλιεία και κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών - δύο προϋποθέσεις έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για να υπάρξει deal.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί να ασκήσει βέτο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τις μελλοντικές σχέσεις τους.

Μια έκθεση που θα υποβληθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς ψήφιση αύριο, Παρασκευή, και την οποία θα προδημοσιεύσει αύριο η Welt, προτρέπει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «να αναθεωρήσει επειγόντως τη διαπραγματευτική του θέση και να λάβει μέρος με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού, διότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ευρωβουλευτές φοβούνται ότι η βρετανική κυβέρνηση, η οποία στο μέλλον θα είναι ανεξάρτητη από τους κανόνες των Βρυξελλών, θέλει να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στην ήπειρο μέσω χαλαρότερων κανονισμών. Αυτή είναι μια ανησυχία που ώθησε εξαρχής κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να ζητούν κοινές προδιαγραφές λ.χ. για το περιβάλλον, την αγορά εργασίας και τις κρατικές ενισχύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει για άλλη μια φορά πολύ καθαρά τη δυσπιστία του απέναντι στο Λονδίνο. Οι βουλευτές είναι «αποφασισμένοι να αποτρέψουν κάθε είδους πρακτικής ντάμπινγκ», αναφέρει το προσχέδιο. «Η ανταγωνιστικότητα, οι υψηλά και βιώσιμες προδιαγραφές και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων, θα πρέπει να διασφαλιστούν στη σχεδιαζόμενη συμφωνία», τονίζεται.

«Κάποιος θα πρέπει να θέσει το ερώτημα γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να θέσει υψηλές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εκτός αυτού, οι Βρετανοί λένε: "Εμπιστευτείτε μας". Και μετά ακούμε για τις διαπραγματεύσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες μειώνουν τα στάνταρντ σε σχέση με τα είδη διατροφής τους», δήλωσε τέλος η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό στην Welt.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.