ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COVID-19: «Ευκαιρία» για ...μεταμόρφωση της δικαστικής λειτουργίας!

11:09 - 12 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
COVID-19: «Ευκαιρία» για ...μεταμόρφωση της δικαστικής λειτουργίας!
Ως ευκαιρία, για τη μεταμόρφωση της παραδοσιακής δικαστικής λειτουργίας προς το καλύτερο, αρκεί η υψηλή ποιότητα της δικαιοσύνης και ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων να βρίσκονται στο προσκήνιο των αλλαγών, χαρακτηρίζει την πανδημία του κορονoϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEPEJ)!

Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρότρυνε ήδη τις κυβερνήσεις, να επενδύσουν στη δικαιοσύνη στον κυβερνοχώρο, να προσφέρουν διαδικτυακή πρόσβαση, ακροάσεις εκ του μακρόθεν, εκπαίδευση των επαγγελματιών της Δικαιοσύνης να εργάζονται από το σπίτι και να επενδύσουν σε υποδομές υπολογιστών.

Προειδοποίησε, όμως, ότι η ταχύτητα της αλλαγής δεν πρέπει να απειλήσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε περιπτώσεις που εμπλέκουν τους πιο ευάλωτους, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με αναπηρίες, μαζί με περιπτώσεις που προκύπτουν άμεσα από το κλείδωμα, όπως ως οικιακή κακοποίηση.

Οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν σε μια ad-hoc συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10 Ιουνίου 2020, και οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περιελήφθησαν σε μια «Διακήρυξη για τα διδάγματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το δικαστικό σώμα κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.