ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τακτική της ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομίας

20:37 - 13 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Η τακτική της ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομίας
Ακόμα περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά και την αύξηση του προγράμματος PEPP.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, που διενεργήθηκε την περίοδο που οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης είχαν ξεκινήσει την επανεκκίνησή τους (8-11 Ιουνίου), 31 από τους 41 οικονομολόγους που συμμετείχαν, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει εκ νέου μέτρα στήριξης για τις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία. Από τους 31, οι 23 πιστεύουν ότι θα προβεί σε περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του 2020 και οι 9 πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Άλλοι οικονομολόγοι επεσήμαναν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιλαμβάνει στην αγορά ομολόγων και εταιρικά ομόλογα που γνώρισαν μείωση στον βαθμό αξιολόγησης επένδυσης εν μέσω πανδημίας, να προσαρμόσει το κλιμακωτό σύστημα καταθέσεων ή να παρέχει στις εμπορικές τράπεζες φθηνά δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η εν λόγω δημοσκόπηση, έδειξε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,5% αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, 1,2 μονάδες μεγαλύτερη δηλαδή από την προηγούμενη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα (11,3%). Στην ίδια δημοσκόπηση αναφέρεται ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση 7,9% και 3,1% αντίστοιχα. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, αναμενόταν μείωση 7,2% και 2,8%, γεγονός που δείχνει ότι οι οικονομολόγοι είναι πια πιο αισιόδοξοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγάλη δημοσκόπηση του Reuters που αφορά την οικονομία της ευρωζώνης και που συμμετείχαν σε αυτή 90 οικονομολόγοι, προβλέπει ύφεση 8,1% το 2020, κατά 0,6% βαθύτερη από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα. Βέβαια, η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021, αυξήθηκε κατά 0,4%, αφού οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 5,4%.

Βέβαια, η εν λόγω πρόβλεψη εμφανίζεται πιο αισιόδοξη σε σύγκριση με την εκτίμηση της ΕΚΤ για ύφεση της τάξης του 8,7%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου, η ΕΚΤ επέκτεινε το κεφάλαιο για το πρόγραμμα στήριξης PEPP με επιπλέον 600 δισ., φτάνοντας σε σύνολο τα 1,35 τρισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.