ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ιταλία αρχίζει και... σκέφτεται τον ESM-Ίσως παρασύρει Ισπανία, Πορτογαλία

14:10 - 15 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Η Ιταλία αρχίζει και... σκέφτεται τον ESM-Ίσως παρασύρει Ισπανία, Πορτογαλία
Μέχρι στιγμής τα δάνεια του ESM για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού δεν τα πλησιάζει καμία χώρα, καθώς όπως έχουμε πολλές φορές εξηγήσει έχουν "στιγματιστεί" αρνητικά, κυρίως από τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα.

Έτσι, παρά τους ευνοϊκούς όρους των συγκεκριμένων δανείων καμία χώρα δεν έχει καταθέσει αίτημα για να τα λάβει. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θεωρούν πως το πολιτικό κόστος είναι πιο "βαρύ" από το κόστος του δανεισμού.

Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία, ωστόσο, υπάρχουν και ανάγκες. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σκέφτεται λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica να τολμήσει τον δανεισμό από τον ESM.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την Ισπανία και την Πορτογαλία να πράξουν το ίδιο. Θεωρούν, άλλωστε πως αν δανειστούν πολλές χώρες μαζί, δεν θα υπάρχει και το στίγμα της χώρας που βρίσκεται σε αδυναμία και προσφεύγει στο συγκεκριμένο δανεισμό.

Ασφαλώς, ενδεχομένως και η Ελλάδα να πιεστεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για την ώρα το οικονομικό επιτελείο δηλώνει πως η χώρα έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να τα βγάλει πέρα μέχρι το φθινόπωρο ή ακόμα και αργότερα, που θα ανοίξει η "κάνουλα" με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πάντως πως μέσα στο Σαββατοκύριακο η ιταλική κυβέρνηση συγκάλεσε Εθνική Διαβούλευση για την οικονομική ατζέντα και την πρόσβαση στα κοινοτικά κεφάλαια.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι πιθανότατα τον Ιούλιο θα ζητήσουν μαζί με την Ιταλία δάνειο και οι Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς πιστεύουν πως έτσι θα αποφευχθεί το «στίγμα» που θα έφερε μία χώρα, εάν ήταν η μόνη που κατέφευγε στον ESM. 

Υπάρχει βέβαια και η Κύπρος που επίσης αμφιταλαντεύεται για το τι τελικά θα πράξει.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 15 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.