ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία - Γαλλία «μαζί» και για αμυντική συμμαχία

18:55 - 15 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Γερμανία - Γαλλία «μαζί» και για αμυντική συμμαχία
Μετά την κοινή τους πρόταση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, Γερμανία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε σχέση με την Άμυνα της ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, Γαλλία και Γερμανία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κοινές αμυντικές δυνατότητές της, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η κρίση που προκάλεσε η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης βαθύτερης ενοποίησης της ΕΕ.

Ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν από τη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας την Τρίτη – κατά την οποία θα συνδεθούν και με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Μάϊκ Πομπέο – καλεί για «ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί ως πάροχος ασφάλειας».

Το έγγραφο, το οποίο υποστηρίζεται επίσης από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλα έθνη, ακολουθεί την γαλλο-γερμανική πρόταση για κοινή έκδοση χρέους της ΕΕ, η οποία θα συζητηθεί από τους ηγέτες την Παρασκευή και έχει ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων.

Η κίνηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στη διατλαντική σχέση, λίγες βδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να διέταξε την απομάκρυνση περίπου 10.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, ενέκρινε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και απείλησε ξανά να χτυπήσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με δασμούς.

Σε μια ασαφή αναφορά στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, το έγγραφο – το οποίο είδε το Bloomberg – αναφέρει ότι η αμυντική ολοκλήρωση απαιτείται από την «επιστροφή του ανταγωνισμού και της αντιπαράθεσης της εξουσίας και την επακόλουθη απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Το υπόμνημα προτείνει ότι το σκέλος πληροφοριών της ΕΕ θα πρέπει να εκπονήσει μια διαβαθμισμένη αξιολόγηση απειλών έως το τέλος του έτους, βάσει της οποίας το μπλοκ μπορεί να αποφασίσει πώς θα ενισχύσει τις κοινές του δυνατότητες στο μέλλον, σε τομείς που κυμαίνονται από τη διατήρηση της ειρήνης έως το διάστημα , στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η ΕΕ έχει ήδη δρομολογήσει αρκετές πρωτοβουλίες για να εμβαθύνει την αμυντική της ολοκλήρωση, αν και τα διαθέσιμα κονδύλια για κοινές προμήθειες είναι μικρά σε σύγκριση με τους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.