ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Κατά 7,25% θα «φουσκώσει» το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος

09:48 - 16 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Γερμανία: Κατά 7,25% θα «φουσκώσει» το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος
Την περαιτέρω αύξηση του δανεισμού της Γερμανίας κατά 62,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς. Έτσι, ο συνολικός δανεισμός θα φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 218,5 δισ. ευρώ για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, τo σχέδιο προβλέπεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε τρεις μήνες, ο οποίος και υπογραμμίζει την στροφή της Γερμανίας από πρωταθλήτρια της λιτότητας στη χώρα που δαπανά περισσότερο από κάθε άλλον στο ευρώ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα ανέβει στο 77% του ΑΕΠ φέτος από ελαφρώς κάτω του 60% το 2019 και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φουσκώσει στο 7,25% του ΑΕΠ. Το 2019 το Βερολίνο είχε εμφανίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια εμφάνιζε αν όχι πλεονασματικούς τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters εξ αυτών τα 103 δισ. ευρώ θα είναι εφετινές δαπάνες και τα υπόλοιπα θα διατεθούν το 2021.

Ενίσχυση του πληθωρισμού τον Μάιο

Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση έμεινε αμετάβλητος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να βρίσκεται κοντά, αλλά χαμηλότερα από το 2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 16 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.