ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ευρωπαϊκό στρατό

09:22 - 16 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Γιατί Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ευρωπαϊκό στρατό
Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς μία πιο "συμπαγή" Ευρώπη, καταθέτοντας ένα νέο σχέδιο Άμυνας.

Εάν η γαλλο-γερμανική πρόταση για την έκδοση κοινού χρέους δεν ήταν αρκετή απόδειξη ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ θέλουν μια ολοένα στενότερη ένωση, η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται να πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν την Τρίτη ένα έγγραφο πολιτικής (που ελήφθη από το Bloomberg) το οποίο υποστηρίζεται από το Βερολίνο και το Παρίσι και ζητεί πολύ βαθύτερη στρατιωτική ολοκλήρωση, «προωθώντας την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί ως πάροχος ασφάλειας».

Χωρίς αμφιβολία, οι σκεπτικιστές θα πουν ότι το έχουν ξαναδεί, με σχέδια για έναν ευρωπαϊκό στρατό που δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Ωστόσο,υπάρχουν λόγοι ανησυχίας που κάνουν Μέρκελ και Μακρόν να δράσουν.

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τα τρωτά σημεία του μπλοκ, ενώ μετά την απομάκρυνση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για την ασφάλεια της Ηπείρου και τις συμφωνίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η παρατεταμένη αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας, συμπληρώνει σε πρώτη ανάγνωση τους βασικούς λόγους που ωθούν την Ευρώπη να δράσει.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.