ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολες ώρες για τον γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ

13:29 - 18 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Δύσκολες ώρες για τον γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ
Ανάμεσα στους ζημιωμένους της κρίσης συγκαταλέγεται ο διάσημος για την επενδυτική του ικανότητα Γουόρεν Μπάφετ, γενικός διευθυντής του κολοσσού Berkshire, γεννώντας ερωτηματικά σε μετόχους και οικονομικούς αναλυτές.

'Εχει χαρακτηριστεί γκουρού των επενδύσεων και μάλλον όχι άδικα αφού ο 90χρονος Γουόρεν Μπάφετ παραμένει διάσημος για τις εξαιρετικά επιτυχημένες επενδυτικές επιλογές που ώθησαν στη διόγκωση της εταιρείας διαχείρισης μετοχών Berkshire Hathaway. Οι επιλογές του όμως κατά το τελευταίο διάστημα και ειδικά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, όχι μόνο δε μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένες, αλλά συγκεντρώνουν πυρά αμφισβήτησης από μερίδα μετόχων και οικονομικών αναλυτών.

Οι μέτοχοι της Berkshire διερωτόνται αν έχει απολέσει τη διορατικότητα του, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, η αμφισβήτηση είναι ακόμα εντονότερη λόγω της αποτυχίας της Berkshire να επωφεληθεί από την εκρηκτική ανάπτυξη των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η αναλύτρια της εταιρείας CFRA Research Κάθι Ζάιφερ, υπογραμμίζει πως η Berkshire ήδη από το προηγούμενο έτος μείωσε κατά 3 δισ. δολάρια τις επενδύσεις στην εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε επένδυση 10 δισ. δολάρια στην Occidental Petroleum η οποία όμως πλέον δεν αποδίδει κανένα μέρισμα.

Στις αρχές του έτους ο Μπάφετ αύξησε την έκθεση του στους αερομεταφορείς της Αμερικής, καταλήγοντας να πουλήσει τις επενδύσεις του τον Απρίλιο λόγω της αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Πριν από τέσσερα χρόνια υλοποίησε τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Berkshire, με την εξαγορά της Precision Castparts, που παράγει εξαρτήματα για τη βιομηχανία της αεροδιαστημικής. 

Πολλοί επενδυτές σπεύδουν να υπενθυμίσουν πως η Berkshire δεν έκλεισε όλες τις συμφωνίες της όταν τα χρηματιστήρια βρίσκονταν στο ναδίρ. Αναφέρεται η εξαγορά της Burlington Northern στα τέλη του 2009 όπως και η επένδυση 5 δισ. δολαρίων στη Bank of America δύο χρόνια αργότερα. 

Επιτυχημένες θεωρούνται ωστόσο οι συμφωνίες που έκλεισε μέσα στο 2008 επενδύοντας πολλά δισ. δολάρια στις Goldman Sachs και General Electric.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:36 - 18 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.