ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Θετικός ο Τραμπ σε αμερικανο-τουρκική συμφωνία συνεργασίας στη Λιβύη

21:28 - 18 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Τσαβούσογλου: Θετικός ο Τραμπ σε αμερικανο-τουρκική συμφωνία συνεργασίας στη Λιβύη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο την Πέμπτη για συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας – ΗΠΑ στη Λιβύη, σημειώνοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, να συνεργαστούν «για τη σταθερότητα της περιοχής».

Μιλώντας σε webinar της Τουρκo-Αμερικανικής Ένωσης TASC, ο Τσαβούσογλου είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στον Τραμπ συνεργασία στη Λιβύη και ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε θετικά. Ειδικότερα, είπε «λάβαμε οδηγίες να συνεργαστούμε» με τους Αμερικανούς ομολόγους μας, κάτι που είναι «σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και το μέλλον της Λιβύης».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως «θέλουμε να επεκτείνουμε τις περιοχές στις οποίες συνεργαζόμαστε».

Οι δηλώσεις του γίνονται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον επικεφαλής της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της τρέχουσας κρίσης, αλλά και η συνεργασίας «σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο στενών δεσμών αδελφότητας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.