ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά η ψηφοφορία για το... project 2036 του Πούτιν

18:55 - 21 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Ξεκινά η ψηφοφορία για το... project 2036 του Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτον στρώνει αυτή την εβδομάδα το... χαλί για να παραμείνει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της Ρωσίας και να κυβερνά τουλάχιστον μέχρι το 2036.

Η Ρωσία θα διενεργήσει δημοψήφισμα από τις 25 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου επί των προτεινόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες ως πρόεδρος όταν λήξει η παρούσα θητεία του το 2024.

Το project 2036

Ο Πούτιν κυβερνά ήδη δύο δεκαετίες και τώρα θέλει διά της νομικής οδού να παραμείνει για τουλάχιστον άλλα 12 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του το 2024, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να επιτρέψουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 και ότι συνιστούν συνταγματικό πραξικόπημα.

Το Κρεμλίνο λέει από τη μεριά του ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ενισχύσουν τον ρόλο του κοινοβουλίου και να βελτιώσουν την κοινωνική πολιτική και την δημόσια διοίκηση. Όσο για τον ίδιο τον Πούτιν, κάνει τον "δύσκολο"!

"Δεν αποκλείω την πιθανότητα να είμαι υποψήφιος, αν αυτή η επιλογή προκύψει από το Σύνταγμα. Θα δούμε", είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. "Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τίποτα για τον εαυτό μου", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι Ρώσοι, έχουν ήδη εγκριθεί από την Βουλή και το Συνταγματικό Δικαστήριο και θα μηδενίσουν το κοντέρ στην προεδρική θητεία του Πούτιν.

Υπό τους παρόντες συνταγματικούς περιορισμούς ο Πούτιν δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία, ωστόσο, οι νέες συνταγματικές αλλαγές ανατρέπουν το σκηνικό.

Ο Πούτιν είναι ήδη 67 ετών, αλλά φιλοδοξεί να κυβερνά μέχρι το 2036, υπογραμμίζουν διεθνείς αναλυτές, που ασφαλώς θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο "μαγείρεμα" από τη μεριά του η συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, θεωρούν απόλυτα "θεατρινίστικες" τις δηλώσεις του πως δεν ξέρει αν θα θέσει υποψηφιότητα.

Το δημοψήφισμα, που δεν αναμένεται να απογοητεύσει τον Πούτιν, ουσιαστικά τον χρίζει και πρόεδρο για δυο θητείες ακόμα. Το μέλλον στη Ρωσία μοιάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένο.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 21 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.