ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας με δύσκολη ατζέντα

09:59 - 22 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας με δύσκολη ατζέντα
Η 22η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Η πανδημία ήταν ο λόγος και ο λόγος που κράτησε πίσω τις σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα, αν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κατά την εκλογή της σημειώσει πως τα γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας της.

Έστω και με καθυστέρηση, πάντως, ήρθε η ώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ να συνομιλήσουν με πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang και τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΕ από την πλευρά της θα εκφράσει την αντίθεσή της στο σχέδιο της Κίνας για περιορισμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, θα συζητήσουν τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα έχει διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Εκτός από τα παραπάνω, όμως, θα γίνει και συζήτηση για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα εργαλεία για να προστατέψει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες από την εξαγορά από ξένες και κυρίως κινεζικές μεγάλες εταιρείες.

Η ΕΕ έχει την αίσθηση πως η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το πλήγμα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις ο κορονοϊός και να τις εξαγοράσει.

Όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω δεν θα είναι μία εύκολη συζήτηση, ωστόσο, έχει πού  μεγάλη σημασία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.