ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Covid-19: Δε μετρήθηκαν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σε φυλακές- κρατούμενους

12:29 - 22 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Covid-19: Δε μετρήθηκαν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σε φυλακές- κρατούμενους
Ενώ ακόμη αξιολογείται η επίδραση των μέτρων περιορισμού που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της ΕΕ, λόγω του κορονoïού, δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας στις συνθήκες και τους πληθυσμούς των φυλακών, συμπεραίνει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε επιλεγμένους παραλήπτες.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι, η κρίση του κορονοϊού έχει ασκήσει τεράστια πίεση στις ευρωπαϊκές φυλακές, που χαρακτηρίζονται από χρόνιο υπερπληθυσμό και κακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Η εξασφάλιση αυστηρών υγειονομικών συνθηκών, η κατάλληλη παρακολούθηση της υγείας και η απαραίτητη απόσταση για να αποφευχθεί η εμφάνιση εστιών σε αυτά τα κλειστά περιβάλλοντα - ιδιαίτερα ευάλωτα στη μετάδοση - αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφέρεται ακόμη ότι, από τον Μάρτιο του 2020, καθώς σταδιακά τέθηκαν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν ορισμένα μέτρα περιορισμού για την προστασία της υγείας των κρατουμένων.

Αυτά τα μέτρα συνίσταντο κυρίως στην αναστολή όλων των επισκέψεων και των τακτικών δραστηριοτήτων των κρατουμένων, προκειμένου να περιοριστούν οι επαφές μεταξύ των κρατουμένων και επίσης μεταξύ των κρατουμένων και του εξωτερικού κόσμου.

Οι μεταφορές κρατουμένων μεταξύ χωρών της ΕΕ έχουν τεθεί σε αναστολή επίσης. Έχουν ληφθεί βελτιωμένα υγειονομικά μέτρα στα κέντρα κράτησης, τόσο ως προς την προσωπική υγιεινή όσο και ως προς την καθαριότητα των χώρων. Ταυτόχρονα, αρκετά κράτη μέλη προσπάθησαν να μειώσουν τον υπερπληθυσμό, περιορίζοντας τις εισόδους και αυξάνοντας τις εξόδους, για παράδειγμα αναβάλλοντας την εκτέλεση ποινών ή χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη δεν αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις έναντι της κράτησης

Ενώ, λοιπόν, σήμερα, αξιολογούνται ακόμη οι επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμού στις ευρωπαϊκές φυλακές, δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας στις συνθήκες και τους πληθυσμούς των φυλακών, καταλήγει το έγγραφο.

Ειδικά για την Ελλάδα, το έγγραφο αναφέρει ότι, στις 19 Μαρτίου 2020, η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις επισκέψεις και όλα τα εισερχόμενα είδη για τους κρατουμένους (τρόφιμα, ρούχα κ.λπ.), ενώ ακύρωσε τα δικαιώματα των κρατουμένων για βραχυπρόθεσμη άδεια και απαγόρευσε τις μεταφορές (εκτός από πειθαρχικούς ή υγειονομικούς λόγους).

Επίσης τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δημιουργία σε κάθε φυλακή μιας μονάδας απομόνωσης για τους ασθενείς. Όλες οι περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε τοπικές φυλακές θα αντιμετωπίζονταν σε δύο ειδικές μονάδες σχεδιασμένες να δέχονται κρατούμενους που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Διανεμήθηκαν μάσκες, γάντια, διαλύματα καθαρισμού και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν ήταν απαραίτητο να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς κανένας κρατούμενος δεν είχε μολυνθεί από τον Covid-19. Τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να μειώνονται στις 18 Μαΐου 2020.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Επισυνάπτεται στα συνημμένα αρχεία το σχετικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:32 - 22 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.