ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Weidmann: Όχι στη μονιμοποίηση του έκτακτου QE

14:49 - 22 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Weidmann: Όχι στη μονιμοποίηση του έκτακτου QE
Για οδυνηρά αργή ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού και «εξαιρετικά υψηλό» επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, J. Weidmann.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να γίνει μια μορφή «απεριόριστης», μόνιμης βοήθειας στις χρεωμένες κυβερνήσεις

Ο επικεφαλής της Bundesbank υπερασπίστηκε τις «ευέλικτες» αγορές της ΕΚΤ, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο χρέος από την Ιταλία, αλλά δήλωσε πως θα έπρεπε να έχουν προσωρινό μόνο χαρακτήρα.

«Ευέλικτος» δεν θα πει «χωρίς όρια», ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο Weidmann. Και πάλι, είναι σημαντικό για εμένα η νομισματική πολιτική να μην θέτει λάθος κίνητρα για τα δημόσια οικονομικά.

Προειδοποίησε ότι η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ θα χρειαστεί να γίνει πιο σφιχτή όταν οι οικονομικές προοπτικές επιτρέψουν να αποτραπεί η κεντρική τράπεζα από το να εμπλακεί με την πολιτική και να επιβαρυνθεί υπερβολικά.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να υποθέτουν ότι θα διατηρήσουμε χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων για πάντα ούτε ότι θα εξαλείψουμε τυχόν διαφορές στα ασφάλιστρα κρατικού ρίσκου», πρόσθεσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 22 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.