ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σολτς: Λύση στο πρόβλημα με ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων

19:36 - 22 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Σολτς: Λύση στο πρόβλημα με ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων
Λύση «χωρίς δράματα» στη διαφωνία μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκρίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να διευθετηθεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

Η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το νομικό αδιέξοδο με το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας την Πέμπτη σχεδιάζει να δημοσιεύσει πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής στην οποία συζήτησε κατά πόσο οι αγορές ομολόγων έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης συγκλόνισε την Ευρώπη όταν είπε ότι αξιωματούχοι του Βερολίνου και οι ανώτεροι δικαστές της ΕΕ δεν κατάφεραν να ελέγξουν σωστά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 2,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, σε μια κίνηση που έθεσε σε αμφισβήτηση την εμβληματική πολιτική της τράπεζας.

Το δικαστήριο απαίτησε από τη γερμανική κυβέρνηση και τη βουλή να διασφαλίσουν ότι η ΕΚΤ παρείχε μια «εκτίμηση αναλογικότητας» της αγοράς ομολόγων για να εξακριβώσει εάν τα «αποτελέσματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής» δεν υπερέβαιναν άλλους στόχους πολιτικής. Ανέφερε επίσης ότι εάν η ΕΚΤ δεν συμμορφωθεί εντός τριών μηνών, η Bundesbank πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και να σχεδιάζει να πουλήσει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ που κατέχει.

Τα αυξανόμενα σημάδια ότι η ΕΚΤ και η γερμανική κυβέρνηση εργάζονται για μια νομική λύση έχουν περιορίσει τους φόβους ότι η αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να διαταραχθεί.

«Αυτό δεν είναι ένα δράμα χωρίς επίλυση», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα γερμανικά «θεσμικά όργανα» για την επίλυση της διαφωνίας, αλλά πάντα με πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.