ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης: «Δια ζώσης», στην...καρδιά του καλοκαιριού

14:25 - 23 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής για Ταμείο Ανάκαμψης: «Δια ζώσης», στην...καρδιά του καλοκαιριού
Στις 17 Ιουλίου οι ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν ξανά στις Βρυξέλλες για μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής της ιστορίας της.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου για το θέμα των προτεινόμενων μέτρων τόνωσης της οικονομίας λόγω της πανδημίας καθώς και για τον επόμενο κοινό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Το Reuters σημειώνει πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από μήνες που οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν δια ζώσης, καθώς το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνεδρίαζαν με τηλεδιάσκεψεις. Τώρα, όμως, η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια που θεωρείται πως από κοντά είναι πιο εύκολη η επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τελευταία Σύνοδος της 19ης Ιουνίου ήταν ουσιαστικά το "ζέσταμα", στο οποίο τέθηκε πάντως ο στόχος ότι το Ταμείο θα πρέπει να έχει "κλειδώσει" στα μέσα Ιουλίου και πριν από την περίοδο των διακοπών.

Αυτό τόνισε και η Άνγκελα Μέρκελ, που είναι αλήθεια πως δίνει το στίγμα των εξελίξεων. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί "μη συμφωνία". Ωστόσο, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε στις 18 Ιουλίου να βγει "Λευκός Καπνός" από τη Σύνοδο.

Το μίγμα δανείων - επιδοτήσεων, οι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα συνδεθούν, αλλά και το μέγεθος του Ταμείου και του νέου Προϋπολογισμού αποτελούν τα βασικά "αγκάθια" που εμποδίζουν -για την ώρα- τη συμφωνία.

Ασφαλώς, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει (ο Μακρόν έχει αναλάβει τον Ρούτε) και θα ενταθούν όσο θα πλησιάζουμε στις 17 Ιουλίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:44 - 23 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.