ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κουνάνε το δάκτυλο στον ΠΟΥ,για να κρύψουν την αδράνειά τους»

12:05 - 24 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
«Κουνάνε το δάκτυλο στον ΠΟΥ,για να κρύψουν την αδράνειά τους»
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε, κατά των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ανώτερος Σύμβουλος για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας Τσάρλς Κλίφτ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Οργανισμού, κουνάνε το δάκτυλο στον ΠΟΥ, για τις υποτιθέμενες αποτυχίες του στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, για να κρύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες και την έλλειψη προετοιμασίας τους, υπογράμμισε.

«Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που ο ΠΟΥ θα μπορούσε, εκ των υστέρων ή εκ των προτέρων, να έχει κάνει καλύτερα και τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας την κατάλληλη στιγμή.»

Αναφερόμενος στους κανόνες λειτουργίας της ΠΟΥ, ο κ. Clift υπενθύμισε ότι αυτοί καθορίζονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. «Ορισμένες χώρες έχουν πει ότι η ΠΟΥ πρέπει να έχει την εξουσία να στέλνει επιθεωρητές, ακόμη και ενάντια στη βούληση των κυβερνήσεων. Άλλοι είπαν ότι ο ΠΟΥ πρέπει να λάβει πιο ασφαλή χρηματοδότηση και να μην βασίζεται τόσο πολύ στις εθελοντικές συνεισφορές ».

Ωστόσο, υπογράμμισε, η αποτελεσματική δράση για την αποτροπή επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης εξαρτάται από τις κυβερνήσεις.

«Οι ενέργειες των εθνικών κυβερνήσεων τους (ή αδράνεια) είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας (ή της αποτυχίας) και είναι καθήκον τους να διαμορφώσουν τα σχετικά ιδρύματα για να είναι πιο αποτελεσματικά.

Το να κατηγορούν οι ίδιοι τους θεσμούς που έχουν δημιουργήσει χάνει το νόημα», κατέληξε.

Όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδίως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους, «πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση και διατήρηση μιας ενωμένης παγκόσμιας αντίδρασης στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών, καθώς και στην προσέγγιση άλλων κρατών για την οικοδόμηση συναίνεσης», υπογράμμισε ο Άγγλος βουλευτής Ian Liddell -Grainger, ο οποίος ετοιμάζει σχετική έκθεση εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων.

Η πρωταρχική ευθύνη για τη δημόσια υγεία ανήκει στις εθνικές αρχές, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες, «αλλά είναι ο ρόλος μας, ως μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, να εξετάζουμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπισαν ή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να πάρουν μαθήματα για το μέλλον ".

Η επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση κατά τη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου για συζήτηση στην Ολομέλεια κατά την περίοδο Συνόδου του Οκτωβρίου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:16 - 24 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.