ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνηση «ματ» από την ΕΚΤ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

22:50 - 24 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Κίνηση «ματ» από την ΕΚΤ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας
«Πράσινο φως» έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να προσκομίσει στις γερμανικές αρχές έγγραφα, που αποδεικνύουν την αναλογικότητα των πολιτικών που εφαρμόζει, σε μια προσπάθεια να υπερβεί την πρόκληση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε τον Μάιο ότι η ΕΚΤ παραβίασε τη δικαιοδοσία της με τις αγορές κρατικών ομολόγων άνω των 2 τρισ. ευρώ, διατάσσοντας την Bundesbank να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Όπως ανέφεραν ωστόσο δύο πηγές στο Reuters, σε μια συμβιβαστική κίνηση, η ΕΚΤ συμφώνησε να δώσει στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, αδημοσίευτα έγγραφα, τα οποία δικαιολογούν τις πολιτικές της. Στη συνέχεια, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να τα παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και τη γερμανική κυβέρνηση. 

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ενώ τα έγγραφα είναι αδημοσίευτα, πολλά είχαν κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν εξέτασε τις κατηγορίες κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Μετά την υποβολή των εγγράφων, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσει η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank, αν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. 

Η απόφαση της Τέταρτης επιτρέπει στην ΕΚΤ να βοηθήσει την Bundesbank να τηρήσει τη διορία, που έχει θέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας χωρίς ταυτόχρονα να απαντάει άμεσα στους Γερμανούς δικαστές, το οποίο θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:11 - 25 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.