ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,6% φέτος-Ανάκαμψη το 2021

11:57 - 25 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Moody’s: Συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,6% φέτος-Ανάκαμψη το 2021
Οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αρχίσει να θέτουν σε επανεκκίνηση τις οικονομίες τους, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να δείξουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης εντός του 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, βεβιασμένες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο, ακόμη πιο σκληρό κύμα του νέου κορονοϊού και σε νέα καταστροφικά ως προς τον οικονομικό τους αντίκτυπο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές του οίκου βλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,6% φέτος και ανάκαμψη το 2021. Ωστόσο, στον ανεπτυγμένο κόσμο το χαμένο έδαφος δεν θα καλυφθεί. Μετά την εφετινή συρρίκνωσή του κατά 6,4% το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αναπτυχθεί κατά 4,8% την επόμενη χρονιά.

Αντιθέτως, για τις αναδυόμενες οικονομίες η ανάπτυξη του 2021 θα είναι ταχύτερη από τη συρρίκνωση του 2020. «Εάν έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών οι ανεπτυγμένες, αυτό είναι η δυνατότητά τους να διαχειριστούν καλύτερα την αιφνίδια αύξηση των χρεών», επισημαίνει ο οίκος.

Τέλος, η Moody's υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο στις ανεπτυγμένες οικονομίες το χρέος θα αυξηθεί κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες ως αναλογία του ΑΕΠ. «Πρόκειται για πιο αιφνίδια και πιο μεγάλη αύξηση από εκείνη της περιόδου της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αντανακλά το ισχυρό σοκ του νέου κορονοϊού» σημειώνει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 25 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.