ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην αντεπίθεση η ΕΚΤ - Υπερασπίζεται το QE

16:04 - 25 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Στην αντεπίθεση η ΕΚΤ - Υπερασπίζεται το QE
Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συζήτησαν για το μέγεθος και τη διάρκεια του νέου έκτακτου προγράμματος τόνωσης (QE) κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιούνιο και συμφώνησαν ότι οι αγορές ομολόγων είναι το καλύτερο εργαλείο στις δεδομένες συνθήκες και ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν το κόστος.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του συνεδρίου που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, η ΕΚΤ υπερασπίστηκε την ποσοτική χαλάρωση έναντι της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι αγορές ομολόγων είναι ο καλύτερος τρόπος για τη στήριξη της οικονομίας.

Όπως θυμίζει το Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ υπερέβη τα όρια της δικαιοδοσίας της με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, διατάζοντας τη Bundesbank να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

«Υπάρχουν πλέον πολλές ενδείξεις από τη βιβλιογραφία ότι τα προγράμματα αγοράς ομολόγων γενικά και ειδικότερα το PSPP έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων τους για την οικονομία της ευρωζώνης και ως εκ τούτου στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΚΤ συμφώνησε να παράσχει έγγραφα στις γερμανικές αρχές για να αποδείξει τη νομιμότητα των πολιτικών της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.