ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deal Αιγύπτου- Αιθιοπίας- Σουδάν για το φράγμα του Νείλου

13:24 - 27 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Deal Αιγύπτου- Αιθιοπίας- Σουδάν για το φράγμα του Νείλου
Σε αρχική συμφωνία για το νέο φράγμα του Νείλου κατέληξαν Αίγυπτος, Αιθιοπία και Σουδάν, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αιγυπτιακές αρχές. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Η συμφωνία αποτέλεσε συνέπεια πολύωρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης, της Νότιας Αφρικής, της Κένυας, του Μάλι και της Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια διακυβερνητική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς και νομικούς. Στόχος αποτελεί η διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα» γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό deal, η Αιθιοπία, η οποία κατασκευάζει το νέο φράγμα, επηρεάζοντας τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και του Σουδάν, δεσμεύτηκε να μην κλείσει το φράγμα, έως ότου διαμορφωθεί το κείμενο της τελικής συμφωνίας.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να αποφύγουν τη λήψη μονομερών αποφάσεων, αλλά και να ενημερώσουν άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το αιθιοπιακό φράγμα αναμένεται να καταστεί το μεγαλύτερο στην Αφρική.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:01 - 27 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.