ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Ο Τζόνσον απειλεί ξανά με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

20:30 - 27 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Ο Τζόνσον απειλεί ξανά με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποχωρήσει χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί με τους βρετανικούς όρους, επανέλαβε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Μιλώντας με τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Τζόνσον είπε ότι, ενώ χαιρετίζει τη δέσμευση τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα, η Βρετανία παραμένει έτοιμη να αποχωρήσει με «όρους Αυστραλίας» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Εδώ να σημειωθεί πως η Αυστραλία δεν έχει επίσημη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Όλα αυτά ενώ ένας νέος γύρος «εντατικών διαπραγματεύσεων» αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο. Βρετανία και ΕΕ διαπραγματεύονται για τους όρους μιας συμφωνίας Brexit εδώ και μήνες και οι προοπτικές για επιτυχή κατάληξη είναι ακόμα θολές.

Χωρίς εμπορική συμφωνία, οι δύο πλευρές θα συζητούν αυτομάτως με όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από την 1η Ιανουαρίου 2021, που σημαίνει απότομη αύξηση δασμών και ένα νέο οικονομικό σοκ. Ο Τζόνσον έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής συμφωνίας που πρόκειται να λήξει τον επόμενο χρόνο.

Μέρκελ για Μπόρις

Το Σάββατο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες της αποτυχίας να καταλήξει σε συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης «μιας λιγότερο αλληλένδετης οικονομίας», σύμφωνα με συνέντευξη της στην Sueddeutsche Zeitung. Η Μέρκελ υπονόησε ότι ο Τζόνσον μπορεί να μην ενδιαφέρεται να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ.

Ένα ευαίσθητο σημείο στις διαπραγματεύσεις είναι σταθερά το αίτημα της ΕΕ να δεσμευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα σέβεται το δίκαιο της ΕΕ σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της εργασίας και οι κρατικές ενισχύσεις – καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ΕΕ θα αποκτήσει έναν ανταγωνιστεί στο κατώφλι της.

Η βρετανική κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg, θεωρεί το αίτημα ασυμβίβαστο με την αρχή της εθνικής κυριαρχίας η οποία, όπως ισχυρίζεται, ότι ήταν στον πυρήνα της ψηφοφορίας για το Brexit.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:57 - 27 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.