ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Νέος κίνδυνος διάλυσης της σινοαμερικανικής συμφωνίας-Οι απειλές της Κίνας

21:55 - 27 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
WSJ: Νέος κίνδυνος διάλυσης της σινοαμερικανικής συμφωνίας-Οι απειλές της Κίνας
Θολό παραμένει το τοπίο, όσον αφορά την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των δύο υπερδυνάμεων προχώρησαν πριν λίγο καιρό στη φάση της συμφωνίας για την παύση του εμπορικού πολέμου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κίνα έχει αρχίσει να προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι οι αγορές στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας «Φάση 1» που περιλαμβάνει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, θα μπορούσαν να σταματήσουν, εάν η Ουάσινγκτον ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» της. Αυτές ορίζονται ως ζητήματα που είναι ευαίσθητα για το Πεκίνο, όπως το Χονγκ Κονγκ και οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ταϊβάν.

Η Ουάσινγκτον διατηρεί σχετικά στενούς δεσμούς με την Ταϊβάν, ένα νησί που η Κίνα θεωρεί μέρος της δικής της επικράτειας, αλλά το οποίο επί του παρόντος δεν ελέγχει. Οι ΗΠΑ συζητούν την πώληση όπλων με το νησί και ασκούν πίεση στην Κίνα για να επιτρέψει στην Ταϊβάν να εκπροσωπηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ξεχωριστό κράτος.

Η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε, επίσης, ομόφωνα νομοθετική πρωτοβουλία με τον οποίο ζητούσε από την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στους Κινέζους αξιωματούχους για την εφαρμογή νόμου που παραβιάζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας με αφορμή την εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου νόμου ο οποίος περιορίζει την αυτονομία της περιοχής. «Ανακοινώνουμε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας γιατί θεωρούνται υπεύθυνοι για την υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε πιο αναλυτικά. «Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα για τον περιορισμό των ελευθεριών των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.