ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Ο Πούτιν θέλει να κυβερνά μέχρι τα 83 του

13:45 - 28 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, τα ποσοστά του Βλαντιμίρ Πούτιν στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η οικονομία της Ρωσίας πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αντικειμενικά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιδιώξει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας να παρατείνει την προεδρία του για δυνητικά 16 ακόμη χρόνια, δηλαδή όταν θα διανύει το 83ο έτος της ηλικίας του, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το πόσο ολοκληρωτικά ελέγχει ο Πούτιν τη διαδικασία για την τροποποίηση του συντάγματος της Ρωσίας, φαίνεται και από το ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο σασπένς για το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, παρά τα δεινά στην οικονομία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Η έγκριση της ψηφοφορίας που ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου θα επιτρέψει στον Πούτιν να επιδιώξει άλλες δύο εξαετείς θητείες μετά τη λήξη της παρούσας, το 2024 και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 όταν θα είναι 83 ετών.

Το στοίχημα του Πούτιν

Για το Κρεμλίνο, η εν εξελίξει ψηφοφορία θα κριθεί ως αποτυχημένη, εκτός αν οι προτεινόμενες αλλαγές τύχουν της συντριπτικής υποστήριξης του ρωσικού λαού, κάτι το οποίο θα προσδώσει στον Πούτιν την απόλυτη νομιμοποίηση, προκειμένου να συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό –και όχι μόνο- γίγνεσθαι.

Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται δεδομένο, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια, με παραλήπτη τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο κόσμος απομακρύνεται από την προεδρική δημοκρατία. Υπάρχει μια αύξηση των αρνητικών τάσεων προς την ηγεσία» παραδέχεται ο κοινωνιολόγος Σεργκέι Μπελανόφκσκι, μιλώντας στο Bloomberg.

Στο 59% το ποσοστό αποδοχής

Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό αποδοχής του κυμαίνεται στο 59%, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν και έγινε πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ντένις Βολκόφ, αναλυτή του think tank Levada, η πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν οφείλεται στη δυσαρέσκεια του ρωσικού λαού για την τρέχουσα οικονομική κρίση. Μετά από αρκετά έτη στασιμότητας, η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009. Ταυτόχρονα, το πραγματικό μειώνεται, ενώ η αυξάνεται (6,1% τον Μάιο).

Ύστατες προσπάθειες 

Λίγο πριν το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων, ο Πούτιν προσπάθησε να επενδύσει στο πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων, διοργανώνοντας μια μεγαλεπήβολη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, με το βλέμμα στην κάλπη, προέβη σε μια σειρά οικονομικών εξαγγελιών, δεσμευόμενος για τη χορήγηση έκτακτων στις πολυμελείς οικογένειες και τους ανέργους.

Και πάλι, όμως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Levada, λιγότερο από το 50% των πολιτών στηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Βέβαια, από την πλευρά της, έρευνα της κρατικής εταιρείας VTsIOM, ανεβάζει το ποσοστό στήριξης προς τις προτεινόμενες αλλαγές στο 67% έως 71%.  

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 28 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.