ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά μερική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας

18:27 - 28 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Στα σκαριά μερική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία εμπορική συμφωνία, η οποία δεν θα καλύπτει άμεσα όλους τους τομείς, αφήνοντας την επίλυση των πιο δύσκολων ζητημάτων για αργότερα. Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Μπεν Κάρσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του BBC.

Ειδικότερα, όταν του τέθηκε το ερώτημα για το αν κατά τη γνώμη του μία εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ θα πρέπει να καλύπτει από την αρχή κάθε τομέα, ο Κάρσον υποστήριξε: «Δεν βλέπω κάποιο λόγο για αυτό. Υπάρχουν τομείς στους οποίους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφωνούν σε πολλά, ενώ υπάρχουν μερικοί άλλοι τομείς, όπου χρειάζεται περισσότερη συζήτηση».

Τα «αγκάθια» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στην κινεζική εταιρεία Huawei περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, παρά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, ενώ  η γεωργία είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των συνομιλιών, δεδομένου πως το Λονδίνο φαίνεται έτοιμο για μεγάλες εκπτώσεις στους δασμούς, κάτι που όμως προκαλεί αντιδράσεις στους αγρότες της χώρας.

Το Λονδίνο προς το παρόν τάσσεται επίσης κατά των γενετικών τροποποιημένων αμερικανικών προϊόντων και της χορήγησης αντιβιοτικών στα πουλερικά. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να «κάνει σκληρό παζάρι».

Από την άλλη πλευρά, στους στόχους της Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται η πλήρης πρόσβαση των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Βρετανίας και μειωμένοι δασμοί για τα αμερικανικά μεταποιητικά προϊόντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.